Memur-Sen Elazığ İl Temsilciliği’nin il divan toplantısında konuşan Ali Yalçın, toplu sözleşmeye değinerek, mevcut kanunun iş çözme odaklı olmadığını, daha fazla yorgunluk ve çözümsüzlük ürettiğini kaydetti. Yalçın, “İşçilerin toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili olan konfederasyon dışında muhatap bulunmuyor. Ancak memurların toplu sözleşmesinde yetkili olmayanlar da yasanın merhametiyle masada oturabiliyorlar. Yetkili olmayanlar, kimseye hesap vermeyecekleri için alanı karıştırıyorlar. Bu düzenin değişmesi gerekiyor” dedi.

Dördüncüsü geride bırakılan toplu sözleşmenin en başarılı toplu sözleşmelerden biri olduğunu belirten Yalçın, Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçte, alınabilecek en son teklifi gördükten sonra ısrar etmenin kötü niyet taşıyacağını ifade etti. Yalçın, “Biz 11 hizmet kolunda yetkili olduğumuz hâlde tek başımıza hareket edemiyoruz. Yetkisiz olmanın verdiği rahatlıkla manipülasyon yapanlarla emeği ve alın terini korumak ne kadar mümkün” diye sordu.

Toplu sözleşme kanununun değişmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Toplu görüşme denilen ve bizim bazen ironi olarak toplu gülüşme dediğimiz kanunun o kaotik hâliyle devam etti. Amir koltuğunda hükûmet, siz de ziyaretçi koltuğunda oturuyordunuz. Siz teklif sunuyorsunuz, hükûmet Bakanlar Kurulu ile görüşüp size geri dönüyordu. Sonra toplu sözleşmeye geçildi. Bu hak geldikten sonra kazanımlar oluşmaya başladı. Ne alındıysa geçen 4 toplu sözleşmede alındı. Daha iyisi olabilir mi, olabilir ama öncelikle bu sistemin değişmesi, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun uluslararası normlara uygun hâle getirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Yalçın, manipülasyonlara karşı uyarılarda bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Şimdiye kadar önemli kazanımlar elde ettik, bunlara yenilerini eklemek için mücadelemiz sürecek. Yeter ki biz ruhumuzu kaybetmeyelim, dik duralım, sağlam duralım. Düne ilişkin ne kadar tortu varsa bir kenara bırakıp geleceğe bakalım.”

 

Bahşi: Memur-Sen’in erdemli duruşunu Elazığ’da temsil ediyoruz

Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi ise, Memur-Sen’in emek ve adaleti savunma konusunda erdemli bir duruş sergilediğini dile getirdi. İlde yetkili olduklarını söyleyen Bahşi, bu noktaya gelinmesinde emek veren, ter akıtan teşkilat mensuplarına teşekkür etti.