4/B ve 4/C'ye Acilen Kadro Verilmelidir

*4/B, 4/C kapsamında istihdam edilen kamu görevlilerinin kadro beklentisi sürüyor. Siz ise bu yöndeki ısrarınızı sürdürüyorsunuz? Teklifiniz neden halen karşılık bulmadı?

4/B, 4/C kapsamında istihdam edilen kamu görevlilerinin kadro beklentisi ve bizim buna ilişkin tekliflerimiz hala karşılanmış değildir. Bu statülerde görev yapan arkadaşlarımız, ekmek ve emek arasındaki köprüyü oluşturan, kariyer ve liyakat zemininde kamu personel sistemi içerisinde daha üst görevlere yükselmelerine imkan sağlayan, yer değiştirme fırsatlarından yararlanmalarına kapı açan kadro ile memur sıfatı ile tanışma hakkını fazlasıyla hak ediyorlar. 15 Temmuz'un asli ve cani faili FETÖ'nün kamudaki sızmalarında yoğunlaştığı kurumların iş güvencesi esnekliği ya da amir/hiyerarşi dayatmasının mümkün olduğu kurumlar olduğu dikkate alındığında, FETÖ'yle mücadelenin, terör örgütlerinin kamuya sızmasını engelleme hedefinin gereği olarak kadrolu statüye geçişin, kadrolu istihdamın kamuda tek seçenek olmasının mevcut tercihler yanında daha doğru olduğu/olacağı tartışmasızdır. Bu çerçevede, kamu personel sisteminde mevcut sözleşmeli ve geçici personelin tamamının kadroyla ilişkilendirilmesi, kamu görevlileriyle aynı işleri gören kamu işçilerinin de kadroya geçirilmesi yönündeki yasal düzenlemenin bizimde yer alacağımız bir çalışma gurubu tarafından hazırlanması ve yürürlüğe konulması son derece önemlidir. Önemlidir diyorum çünkü bu yönde bir düzenleme hem darbe teşebbüsünün tahribatlarının giderildiği hem de kamu personel sisteminin FETÖ ve diğer örgütlerden temizlenmesinde büyük mesafe kaydedildiği noktasında toplumsal ve kesin bir algı oluşturacaktır.

Toplu Sözleşmenin Gereği Yerine Getirilmelidir

*KİT'lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görev yapan sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin temel ücret gruplarının 31.01.2016 tarihine kadar yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılacaktı. Son durum nedir?

Mutabakat altına alınarak 2016 yılının başından itibaren uygulanmakta olan 3. Dönem Toplu Sözleşmelerin kamu görevlilerinin genelini ilgilendiren hükümleri ile hizmet kollarına yönelik bazı hükümlerinde çalışmaların yapılması yanında bazı maddelerinde de çalışmaların belirlenen bir tarihe kadar sonlandırılarak kamu görevlilerin lehine hüküm olarak mali ve sosyal haklarına yansıtılması imza altına alınmıştır. Toplu Sözleşmede yer alan; 'KİT'lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında görev yapan sözleşmeli personel pozisyonlarına ilişkin temel ücret gruplarının 31.01.2016 tarihine kadar yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılacaktır' hükmü gereğince yapılması planlanan çalışmalar tamamlanmış, karara dönüştürülmek üzere Kalkınma Bakanlığı'na gönderilmiş ancak aradan çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen henüz bir sonuç elde edilebilmiş değildir. Bir anlamda toplu sözleşmenin gereği hala yerine getirilmemiştir. Bu çerçevede ivedi olarak bir sonucun ortaya konması amacıyla yasal her türlü baskıyı oluşturmaya devam ediyoruz.

İşçilikte Geçen Süreler Memuriyette Değerlendirilecek Mi?

*İşçilikte geçen sürelerin memuriyette değerlendirilmesi konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

KPDK toplantılarında üzerinde mutabakata varılan ve uygulanmayı bekleyen maddeler arasında yer alan, Resmi ve özel sektörde (işçilikte) geçen hizmet sürelerinin tamamının kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi konusuna ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığında yürütülen çalışmalarda belli bir aşamaya gelinmiştir. Bu kapsamda kaç kişinin bu haktan faydalanacağı ile bütçeye etkisi üzerinde çalışmaların Maliye Bakanlığı DPB tarafından yapılması kararlaştırılmış olsa da bu iki kurumun çalışmalarını henüz tamamlanmamasından ötürü bir sonuç üretilebilmiş değildir. Bu itibarla çalışmaların kamu görevlileri lehine hüküm doğuracak şekilde sonlandırılması adına girişimlerimiz hız kazanmıştır.

Özgürlükçü Bir Bakış Açısıyla Müfredat Reformu Yapılmalıdır

*Müfredat raporunuz oldukça dikkat çekici. Özgürlükçü yeni bir müfredat umudunuz var mı?

Kuşkusuz, hem bilimsel olarak daha iyi hem de demokratik talepleri karşılaması açısından daha kapsayıcı ve özgürlükçü bir müfredat konusunda ümitlerimiz var. Böyle bir ümidimiz olmasa, zaten bu konuda bir rapor yayınlamamız da söz konusu olmazdı. Ülkemiz zor günlerden geçiyor ve doğal olarak bazı güvenlik tedbirleri alınıyor. Ancak sevindirici olan husus, böyle bir ortamda dahi Türkiye'nin geleceğine ilişkin uzun vadeli yatırımların toplum ve hükümetin gündeminde olmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı eğitim ve müfredat konusundaki rahatsızlığını defaatle belirtti. Dolayısıyla, bir takım kapsamlı değişimlerin olacağı konusunda iyimserim. Biz de raporumuzla, daha demokratik, kapsayıcı ve özgürlükçü bir bakış açısıyla müfredat reformunun dayanması gereken ilkeleri belirlemeye çalıştık.

Kaynak: Milat Gazetesi