Türkiye genelindeki adliyelerde yoğun tempo altında çalışan 60 binin üzerinde adliye çalışanının birçok sıkıntısı bulunuyor.

Yoğun iş temposu ve disipliniyle çalışan fakat bu özverili çalışmanın karşılığında neredeyse en az memur maaşıyla hakkettikleri ücreti alamayan on binlerce çalışan seslerinin bir an önce duyulmasını istiyor.

YOĞUN TEMPO, MESAİ YOK
Polis memurlarından çok daha az maaş aldıkları bilinen adliye çalışanları, mesleğe ortalama 2 bin 700 civarında maaşla başlarken yoğun olan çalışma saatlerinin yanı sıra mesai de alamadıkları biliniyor. Hafta sonları bile mesaiye çağrılan adliye çalışanları, bu çağrıya riayet etmeyip mesaiye gelmemeleri durumunda haklarında tutanak tutuluyor ve idari işlem yapılıyor.

EN YOĞUN İŞ, EN DÜŞÜK MAAŞ

Adliye çalışanlarının şikayetçi olduğu bir diğer konu da hakim ve savcılarla aynı tempoda çalışmalarına rağmen insanların adliyelerde hakim ve savcılardan başka personelin de olduğunu fark etmemesi… En çok çalışan ve en çok iş yüküyle ezilen memurlar olmalarına rağmen en düşük maaşı almaları adliye çalışanlarını derinden üzüyor.

MESLEK KOLU OLMAMASI
60 bin adliye personelinin hali hazırda bir meslek kolu olarak kabul edilmemesi özlük haklarıyla ilgili sorunları katmerliyor. Ayrıca adliye çalışanlarına yönelik özel bir maaş iyileştirilmesinin yapılmasını da engelliyor. Hakim ve savcı gibi disiplin amirleriyle çalıştıkları ve işlerinin adli soruşturma ve kovuşturma olması nedeniyle en ufak bir hatanın büyük problemlere yol açacağı için özel bir dikkat isteyen işin bir meslek kolu olmaması da çalışanlar için büyük sorun teşkil ediyor.

MESLEK KOLU OLURSA NE OLUR?
Peki, Adliye personelliği bir meslek kolu olursa ne olur? Adli personel, asker gibi ya da doktor gibi özel adlı memur olursa meslek koluna özel iyileştirmeler yapılabilecek. Buna bağlı olarak meslek koluna özel maaş artışı da yapılabilecek. Şu anda düz devlet memuru statüsünde olan adliye çalışanları, sadece genel devlet memurlarıyla ilgili yapılan zam ve iyileştirmelerden faydalanabiliyor.

KADRO SIKINTISI
Adliye çalışanlarının yine büyük problemlerinden biri de çalışanlara kadro verilmemesi… Son dönemlerde alınan adli personelin büyük bölümü sözleşmeli…

Günün 8 saatinde durmadan çalışan adliye personelleri kendilerinin bir an önce fark edilmesini ve gerekli tüm düzenlemelerin kendi lehlerine bir an önce gerçekleştirilmesini istiyor. 

SON TV