Eğitim-Bir-Sen aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçiş sözlü sınavında sendikanın bir üyesinin başarısız sayılması işlemine karşı açmış olduğu davada Van 2. İdare Mahkemesi işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

İdare Mahkemesi kararında; “… değerlendirme kriterlerinin gözlem ve kanaate dayalı olduğu açıktır. Ancak, sözü geçen Yönetmeliğin Ek-4 bölümünde yer alan aday öğretmenlere uygulanacak sözlü sınava ilişkin Aday Öğretmen Sözlü Değerlendirme Formunda yer alan kriterler gözlem ve kanaate dayalı olmakla birlikte, söz konusu kriterler çerçevesinde bir bütün olarak yapılan değerlendirme sonucundan adayın başarılı ya da başarısız olduğunun belirlendiği dikkate alındığında; gözlem ve kanaate dayalı olan bu kriterler yönünden ilgilinin başarısız olarak değerlendirmesine etki eden hususların ortaya konulması, somut bilgi ve belgeye dayandırılması mümkün olan haneler bakımından ise başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların somut bilgi ve belge ile kanıtlanması gerekmektedir.

…dava konusu işlemlerin hukuka uygunluk denetiminin Anayasanın 125. maddesinde ve 2577 saylı İdari Yargılama Usul Kanunun 2. maddesinde belirlenen hukuki sınırlar içerisinde yapılabilmesi için davalı idarece, davacıya sorulan sorulara verdiği veya vermediği cevapların tutanakla kayıt altına alınmadığı gibi, Yönetmeliğin 21. maddesinde belirtilen “Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü”, “İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti”, “Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı”, “Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri”, haneleri yönünden de soruların yanıtlarına komisyon üyelerince takdir edilen ve yönetmelikte belirlenen başarı düzeyinin altında olan puanların gerekçelerinin ortaya konulmadığı anlaşıldığından, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanın belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmamaktadır.” ifadelerine yer vermiştir. 

Mahkeme kararında belirttiği üzere sözlü sınavların yargısal denetimin gerçekleştirilebilmesi için, adayın vermiş olduğu cevapların kayıt altına alınması, adayın başarısız sayılması durumunda neden düşük puan verildiğinin somut, nesnel gerekçelerinin ortaya konulması gerektiği vurgulanarak, açtığımız davada üyemizin lehine “yürütmeyi durdurma” kararı verilmiştir.  

İlgili mahkeme kararı için tıklayınız.