Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), ilkatama ile ataması yapılan ve çalıştığı okul/kurum’da 1 tam yılını dolduran; adaylık sürecinde danışman, müdür ve maarif müfettişinden geçerli not alan öğretmenleri yazılı sınava alarak adaylıklarını kaldırıyor.  

2017 yılının yaz ayında göreve başlayan öğretmenlerden adaylık sürecini tamamlayanlar 9 Aralık 2018 tarihinde 81 il merkezinde MEB Adaylık Kaldırma Sınavı(AKS)’na girdi. Sınavdan 60 puan ve üzeri alan adayların adaylık kaldırma işlemleri henüz valiliklerce devam etmektedir.  

Sınava herhangi bir sebeple katılamayan veya katılıp 60 puan altında alan aday öğretmenler için ise bakanlık tarafından yönetmelikte belirtildiği gibi yer değişikliği(okul/kurum) yapılarak adaylıklarının 1 yıl daha devam etmesidir. Ayrıca ikinci yılın sonunda da başarılı olamayan aday öğretmenler için ise öğretmenlik mesleği ile ilişiği kesilmesi hükmü vardır.  2018 yılının Aralık ayında yapılan ve aynı ay içerisinde sonuçları açıklanan Adaylık Kaldırma Sınavında her yıldan daha fazla öğretmenin sınava katılamadığı veya başarısız olduğu bilgisine ulaşılmıştır.

 Dolayısıyla farklı illerde farklı branşlardaki yüzlerce öğretmenin okul değiştirmesi gerekmektedir. Bu yer değişikliği durumunda halihazırdaki düzen ve norm durumu bozulacak, öğretmen ve öğrenci adına olumsuz durumlarla karşılaşılma ihtimali doğacaktır.

Öte yandan ikinci defa adaylık sürecinden geçecek öğretmenlerde paikolojik baskı olacak, eğitim adına verimli olamayacaklardır, düşüncesi ağırlık kazanmaktadır.  

Aday öğretmenler MEB’den sınavın iptalini beklemektedir. Bakanlık sınavı topyekûn iptal mi edecek? Sınav iptal olmayıp sadece yer değiştirme uygulaması mı kalkacak? sorularının cevabı önümüzdeki günlerde belli olacak.