Memur-Sen İzmir İl Temsilciliği, 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' konulu bir panel düzenledi. Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ, Kerem Ali Sürekli, Mahmut Atilla Kaya'nın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık yaptı. AK Partili hukukçu milletvekilleri, salonu dolduranlara sistem değişikliğinin gerekliliğini ve değişikliğin neler getireceğini detaylı olarak anlattı. Panele katılanlara Memur-Sen tarafından hazırlanan, 'Sorularla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' adlı kitap dağıtıldı.

'HER TÜRLÜ VESAYETE KARŞIYIZ'

Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, selamlama konuşmasında günün anlam ve önemine vurgu yaparak, '102 yıl önce tarihe altın harflerle geçecek bir söz yazdık; 'Çanakkale Geçilmez'. Bugünlerde en çok o ruhtan bahsediyoruz; niye? O ruhu anlatırken aslında söz olarak tek bir cümle kuruyoruz. Kazanmak için başarmak için imkanları yoktu atalarımızın. Ama imanları vardı ve o iman karşılarındaki dünyanın en büyük imkanına galip geldi ve Çanakkale'yi geçilmez kıldı' dedi. Bugün gelinen noktada yine millet olarak böyle bir bilinçle birlikte hareket edildiğini kaydeden Bina, 'Bize çizilen sınırları, ortaya koyulan rolleri ve içine sıkıştırıldığımız kabuğu kırdık. Artık geldiğimiz nokta ayakları üzerinde duran bir Türkiye... Bundan sonra ya yeni bir eşiğe geçeceğiz ya da toptan geriye döneceğiz. 16  Nisan'da biz bir karar vereceğiz. sivil ve askeri vesayetle kabuğunu kıramayan ülke olarak mı kalacağız yoksa yeniden büyük Türkiye idealindeki tabloya hem ülkemize hem de coğrafyamıza adalet dağılacak bir ülke mi olacağız? Biz Memur-Sen olarak kurulduğumuz günden beri her türlü vesayete karşıyız. Bugün vekillerimizden 18 maddenin ne anlama geldiğini, neden gerektiğini burada bizimle paylaşacaklar' dedi.

'SANKİ BÜTÜN MECLİS 18 YAŞINDA OLACAK'

16 Nisan'daki halk oylamasını Türk Siyasi hayatının en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Kocabıyık, son zamanlarda yapılan siyasi tartışmaların CHP tarafından seviyesiz bir hale getirildiğini söyledi. Kocabıyık, 'Mevcut sistemle Türkiye devam edemez. Yeni bir sisteme mecburuz. Bu ülkenin mevcut durumuna, kendi gerçeklerine uygun bir anayasa modeli ortaya koyduk' diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da panelde yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinin ince ince çalışılarak ortaya çıktığını belirtti. Seçilme yaşının 18 olarak belirlenmesine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Dağ, 'Türkiye'de 18-25 yaş arası 7 milyon gencimiz var. Bunlardan hiç biri mi milletvekili olamaz? Öyle bir algı yönetiyorlar ki sanki bütün meclis 18 yaşında olacak' ifadelerini kullandı.

'YETMEZ AMA EVET'

AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ise, anayasa değişikliği paketindeki milletvekili sayısının 600'e çıkması durumunda maliyetin artacağına ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu belirtti. Türk siyasi hayatında 1980'e kadar parlamenter sayısının 600 olduğunu hatırlatan Sürekli, milletvekili sayısının artmasını temsil adaletini artıracağını kaydetti. Sürekli, şöyle konuştu: 'Türkiye'de zaten 1980 yılına kadar parlamenter sayısı 600'dü. 12 Eylül darbesinden sonra yapılan anayasada 450 milletvekili sayısı verildi. 1995 yılında; nüfusumuz da o zaman 59 milyon... 100 artırılarak milletvekili sayısı 550 oldu. bu değişikliği yapan partiler arasında CHP vardı. CHP başı çekiyordu. Yanlış mı yapıldı, hayır artması gerekiyordu. şimdi geldiğimiz noktada 50 daha artırırız 600 olur, yeter mi? Yetmez ama evet. Türkiye şartlarında 600'e de evet diyoruz. Avrupa'da 53 bin kişiye bir vekil düşüyor. Türkiye'de ise şu an 143 bin kişiye bir vekil düşüyor. Farka bakın... Halkla iletişim gereği parlamenter sayısının artması lazım. Mevcut sayı yetmiyordu makul bir artış yaptık. Artan sayısının maliyeti artıracağı konusunda eleştiriler yapılıyor. CHP'li bir meclis katip üyesinin yaptığı harcamadan daha fazla bir maliyeti olmayacak.'

'DİREKSİYONUNA İKİ ŞOFÖR OTURURSA KRİZ OLUR'

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da, anayasa değişikliği teklifinin meclise geldiği günden itibaren 'tek adam' tartışmalarının başladığını belirterek, 'Muhalefetin bu noktadaki değerlendirmelerinde bir aksaklık görüyoruz.  CHP lideri, 'Otobüste bile iki şoför vardır' diyor. Aslında sorunu özetliyor... Bu sistem iki milli mücadele kahramanını bile birbirine düşürmüş bir sistem. Kemal bey'in söylediği gibi bir otobüsün direksiyonuna iki şoför oturursa krizler olur. Bu sistemde, Türkiye’yi 2023’e, 2053’e, 2071’e taşıyacak, ülkenin hızlı karar almasını sağlayacak, milletten aldığı emanetin bilincinde, sorumluluğunu tam manasıyla üstlenmiş bir Başkan seçilecek. Böylelikle Türkiye geleceğe olan yürüyüşüne daha emin adımlarla devam edecek. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkesi içinde, birlik ve beraberliğimizi, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü muhafaza ederek geleceğe yürüyeceğiz' açıklamasında bulundu.