24 Ocak Salı günü katıldığı bir televizyon programında canlı yayında Eğitim Bir sen Genel başkanı Ali YALÇIN alan değişikliği konusunda açıklamalar yapıp bakanlığa çağrıda bulundu Ali YALÇIN’ın açıklamaları;
Alan değişikliği konusunda 3 ayrı talep var:
1-) Mezuniyet branşına geçmek isteyenler.
2-) İkinci Üniversite okuyanların bitirdiği alana geçmesi.
3-) 2012 yılında aile bütünlüğü için alan değişikliği yapmak zorunda bırakılan öğretmenlerin kendi alanına geçmesi.
Öğretmenler mutsuz ve verimsiz öğretmenlerin bu talepleri haklı taleplerdir. Öğretmenlik mesleği farklı bir meslektir öğretmen kendini mutsuz hissederse başarı olmaz. Dolayısıyla biz bu konuyu KİK toplantılarında dile getirdik. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde de dile getirdik. En son geçen bakanlıkla yaptığımız görüşmede tekrar paraf açarak bu konular da beklenti karşılansın dedik ve teklifi sunduk. Biz bunun haklı bir talep olduğunu düşünüyoruz. 
Bu konuda mutlaka bakanlığın bir kapı aralaması ve takvim ortaya koyarak müracaat alması gereklidır. İnsanların mutlu olduğu ve verimli olacağı alanda çalışmasına fırsat vermelidir. Bunun için en uygun zemin müracaatlar için 15 tatildir. Buradan da bakanlığa çağrıda bulunmuş olalım.
Ali YALÇIN’ın açıklamaların da bahsettiği gibi öğretmenlik mesleği farklı bir meslektir. Öğretmen mutsuz olursa öğrencide mutsuz olur ve eğitimde kalite olmaz. Bakanlık alan değişikliği kılavuzunu hemen yayınlamalıdır. Öğretmenler 3 yıldır hiç bir açıklama yapılmadan bekletilmektedir. Bakanlıkta 85 gündür alan değişikliği çalışması yapılmaktadır. 
Alan değişikliği bekleyen öğretmenler sormaktadır neden hiç bir açıklama yapılmadan bu talepler bakanlık tarafından görmezden gelinmektedir. 3 yıldır hiç mi alan değişikliği bekleyen öğretmenlerin haykırışı duyulmadı. Yeter artık diyoruz biz işimizden nefret etmek istemiyoruz işimizi severek yapmak istiyoruz.
Yönetemeliğe Aynen Bağlı kalınarak Alan değişikliği bekliyoruz. Kılavuzun yayınlanması ve atamaların gerçekleşmesi en fazla 1 hafta zaman alır. Bu nedenle kılavuz acilen yayınlanmalıdır ve bu belirsizlik işkencesine ara tatilde son verilmelidir.