Memurları temsil eden konfederasyonların yöneticileri Aydınlık’a açıklamalarda bulundu. Birleşik Kamu-İş Genel Başkan Mehmet Balık, “Açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu düşüşün asıl nedeni ocak ayında maaşlara yapılacak zamlar... Maaşlardaki zam oranları düşürmek için enflasyon rakamlarını indiriyorlar. Bunlar suni indirimler” dedi.

FARKI VERMEK ZAM DEĞİLDİR

Türkiye Kamu Sen Genel Sekreteri Talip Geylan, şunları söyledi: “Sokağın, mutfağın gerçek enflasyonu TÜİK’in rakamlarından fazladır. Bunu başta dar ve sabit gelirler yaşıyor. Açıklanan rakamlar gerçek olsa bile ek zam talebimizin ne kadar doğru olduğunu bir kere daha görüyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı tüketici enflasyon hedefinin bu yılın sonu için yüzde 20.8 olarak açıklamıştı. Acaba bakanlığın ortaya koyduğu hedefi tutturmak ve memur zamlarını düşük tutmak için mi bu düşüş? Zaten enflasyon farkını vermek zam demek değildir. Asıl uygulama enflasyonun üzerinden ücret vermektir. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak hükümetten bunu talep ediyoruz.”

CHP: EMEKÇİYE ZAM OYUNU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da, “ÜFE’nin yüzde 41 olduğu yerde, TÜFE’de aylık düşüş gerçekçi değil. Bu tamamen ücretlerdeki artışı düşük tutmak için bir oyun” dedi.

Erdoğdu, şöyle devam etti: “Bugün açıklanan rakamlar, ücretlilere yapacakları maaş artışını düşük tutmak için yaptıkları bir matematik oyunu. Muhtemelen aralıkta biraz daha düşürecekler. İşçiye, memura ve emekliye o rakamdan zam yapacaklar. Yani ücretlilerin zamlarını yaşanan gerçek enflasyonun altında bırakacaklar. Eğer enflasyon düşüyorsa hükümet ağustos ve eylül aylarında doğalgaz ve elektriğe yaptığı fahiş zamları geri almalı, trafik cezaları ile vergilerdeki Yeniden Değerleme Oranlarını da bu rakamları baz alarak güncellemelidir.”

 

İŞTE HALKIN ENFLASYONU!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR Ankara’daki pazar ve marketlerden, düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı ‘Halkın Enflasyonu’ araştırmasının kasım ayı sonuçlarını da açıkladı. Kasım ayında gıdada yüzde 2.33’lük bir artış yaşandığına vurgu yapılan araştırmada şu bilgilere yer verildi: “Kasım sonu itibarıyla son bir yıllık dönemde gıdadaki artış yüzde 51.88’i buldu. Aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 17.9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcıyor. Kasım ayında, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 1.18 oranında artış yaşanırken, et ve canlı hayvan ithalatı yapılarak fiyatları kontrol altına alınmaya çalışılan et-balık harcamalarında yüzde 1.16 oranında artış kaydedildi.”

Seda AKYÜZ / Aydınlık