Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sisteminde yapılan sınavlar, Ülkemizin diğer kurumlarının yaptığı sınavlar gibi tek oturumda yapılan sınavlar değildir.

Diğer kurumların sınavlarında çoğunlukla bir set soru kullanılırken Anadolu Üniversitesinin her bir sınavında yüz binden fazla sorudan oluşan 500'den fazla sayıda türde kitapçık kullanılmaktadır. Bu kadar çok sayıda kitapçığın ülke çapında tüm öğrencilerin optimum şekilde sınav oturumlarına yerleştirilebilmesi için karmaşık bir algoritma kullanılmakta ve çok sayıda görevli ile bu organizasyon sürdürülebilmektedir.


Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde sınavlar 2 gün süren 4 farklı oturumda gerçekleştirilmektedir. Değerlendirme yapılırken bu 4 oturumda kullanılan görevli sayısı, lojistik organizasyon ve soru giderleri, artan maliyetler ve Ülkemizin tüm yükseköğretim almak isteyen bireylerine hizmet edebilmek için özellikle düşük tutulan öğrenim ücretleri de bir arada düşünülmelidir.

Kaldı ki, diğer sınav organizasyonları ile karşılaştırıldığında, oturum başına düşen sınav gözetmen ücreti (90 TL) düşük görülmekle birlikte, 2 oturum (90 TLx2=180 TL) bazı durumlarda da 4 oturum (90 TLx4=360 TL) için verilen sınav ücretlerinin, bu sınav organizasyonlarında görev alanlar için görevli başına ücretin düşük olarak değerlendirilemeyeceğini göstermektedir.


Oturum yapılan AÖF sınavlarında görev alan personel sayısı ÖSYM ve MEB sınavlarında 1 oturumda görev alan personel sayısını 4'e katlamaktadır. Bu nedenle yapılacak kontrol işlemlerinin uzaması nedeniyle ödeme süresinin de uzamasına sebep olmaktadır.


Ayrıca, dilekçenizde belirtmiş olduğunuz YÖK Dil sınavıyla ilgili sınava katılan adaylardan alınan ücretin minimum düzeyde tutulması nedeniyle görevlilere ödenecek rakamlarda bu doğrultuda optimize edilerek belirlenmektedir.