15 temmuz ihanet girişimi sonrası Fetöcüler OHAL komisyonlarına başvuru yağmuruna turumuş aynı yöntemi Anayasa mahkemesi için de yapmışlardı.

AYM başvuruların sayısı nedeniyle AYM'nın kilitlendiğini açıklamıştı. 

İşte o başvurularla ilgili olarak AYM önemli bir karar verdi. 

AYM Anayasa Mahkemesi meslekten ihraç edilen iki hakimin bireysel başvurularında karar verdi. AYM tarafından verilen kararda iç hukuk yolları işaret edildi. Anayasa Mahkemesi verdiği kararda kanun yollarının tüketilmediğini vurguladı ve başvuruları değerlendirmeye almadı.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel kurulu kararı ile meslekten ihraç edilen iki hakimin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurulara olumsuz yanıt geldi. Anayasa Mahkemesi verdiği kararlarda başvuruların başvuru yollarının tüketilmemesi gerekçesi ile başvuruların kabul edilemez olduğuna hükmetti. AYM tarafından verilen bu karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen iç hukuk yollarının tüketilmediği kararını hatırlattı.

İÇ HUKUK YOLLARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’de geçtiğimiz haftalarda başvuru üzerine verdiği kararda ilgili başvurunun iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesi ile değerlendirmeye alınmadığını belirtmişti. AİHM tarafından başvuru yapacakların iç hukuk yollarını tüketmesi gerektiğine dikkat çekilmişti.

AYM KARARI: HUKUK YOLLARI

Anayasa Mahkemesi tarafından FETÖ bağlantıları gerekçesi ile ihraç edilenlerin yaptığı itiraz başvuruları da hukuk yolları tüketilmediği için kabul edilmedi. Anayasa Mahkemesi kanun yollarının tüketilmemesini ise, Anayasa’nın 148. maddesini gerekçe gösterdi. Anayasanın 148.maddesi;

“Başuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır”

AYM ÖNCESİ HUKUK YOLLARI

Meslekten ihraç edilen ve suçsuz olduğunu düşünen MEB personeli, kamu personeli, hakim ve savcılar AYM’den önce derece mahkemelerine başvurması gerekmektedir. Hakim ve Savcılar AYM öncesi Danıştay’a başvuru yapmalıdır. Hakim ve Savcılar dışındaki kamu personelleri ise idare mahkemesine başvuru yapmalıdır. Bu başvurulardan gelen kararların kesinleşmesinden sonra Anayasa Mahkemesine başvuru yapılmalıdır.

AYM’nin ihraçlar hakkında yapılan başvuru için ilk kararı TIKLAYIN

AYM’nin ihraçlar hakkında yapılan başvuru için ilk kararı TIKLAYIN