CHP’nin OHAL KHK’lerini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığı gün mahkeme, 12 Eylül darbecilerinin TMMOB ile ilgili çıkardığı bir OHAL KHK’sini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesinden KHK ile Kafaları Karıştıran Bu  Hamle CHP'nin başvuru yaptığı güne denek gelmesi kamuoyunda şüpheleri arttırdı. Acaba FETÖ ile mücadelede AYM'den aksi bir karar mı çıkacak. 


Cumhuriyet’in haberine göre; mahkeme, 12 Eylül darbecilerinden oluşan Milli Güvenlik Konseyi’nin 33 yıl önce çıkardığı, TMMOB’yi ile odaları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere katılmayı Bayındırlık Bakanlığı iznine bağlayan KHK’yi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Kararda Anayasa’nın 135. maddesine göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının özerk yapıları olduğuna dikkat çekildi, bakanlıktan izin şartının bu kurumları merkezi idareye bağlamak anlamına geleceğinin altı çizildi:

Özerklik, kişi ve kuruluşların kendi faaliyetlerine ilişkin kararları alma ve uygulama konusunda gerekli yetkiyle donatılmış olması anlamına gelmektedir. Bu aynı zamanda kurumların dış etkilere karşı korunmasını ifade eder. Meslek kuruluşları, idari özerkliklerinin sonucu olarak, kendi seçilmiş organlarıyla merkezi yönetimin müdahalesi olmaksızın serbestçe karar alıp uygulayabilirler. Özerklik, kesin ve sürdürülebilir karar alabilme yetkisine sahip olabilmeyi de içerir. TMMOB ve odaların uluslararası toplantı ve kongrelere, herhangi bir merciinin iznine bağlı olmadan kendi iradesi ile temsilci gönderme yetkisine sahip olması anayasanın 135. maddesi ile öngörülen özerk yapının gereğidir.

Anayasa Mahkemesi’nin OHAL döneminde çıkarılan bir KHK’yi esas yönünden inceleyerek iptal etmesi, benzer bir itiraz sunan CHP için adeta nimet gibi bir karar oldu.