Araştırma görevlileri güvencesizliğe mahkûm TBMM Genel Kurulu'nda geçen pazar günü kabul edilerek yasalaşan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Yasa Tasarısı, akademide güvencesiz istihdam anlamına gelen 50/d'yi araştırma görevlileri için temel istihdam biçimi haline getiriyor.

Eğitim Sen'den önceki gün yapılan yazılı açıklamaya göre, yasalaşan tasarıyla doktoralı araştırma görevlilerinin sadece yüzde 20'si yardımcı doçentliğe yükselebilecek, 'doktora sonrası araştırmacı' adı altında esnek ve güvencesiz istihdamın kapıları ardına kadar açılacak, performans denetimi akademik yükselmenin temel kriteri olacak, fen ve mühendislik bilimlerindeki son sınıf lisans öğrencilerinin özel sektörde çalışması zorunu kılınacak.

'Geri dönüşü zor bir yola girildi'

Eğitim Sen, söz konusu düzenleme ile 'yükseköğretim alanında geri dönüşü zor bir yola girildiğini' vurguluyor. Açıklamaya göre, bu düzenlemeyle ayrıca; » YÖK, üniversitelerin farklı alanlarda ihtisaslaşması için yetkilendirilecek, » Üniversitelerin bünyesinde 'teknoloji transfer ofisi' adı altında sermaye şirketleri kurulması sağlanarak üniversitelerin bilimsel bilgi üretmek yerine 'kâr getirişi' olan işlere öncelik vermesi sağlanacak » Kurulan 'Yükseköğretim Kalite Kurulu' ile üniversitelerin şirketleşmesi, öğrencilerin müşterileşmesi, akademik ve idari personelin de işçileştirilmesi hızlandırılacak, » Meslek liselerindeki dönüşüme paralel biçimde gençlerin işçileştirilmesini hızlandırmak amacıyla yükseköğretim alanının ikinci YÖK'ü olacak Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu kurulacak, »

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), OSB veya devlet üniversiteleri tarafından kurulan meslek yüksekokullarında öğrenim gören her bir öğrencinin işçileştirilmesi için eğitim desteği adı altında kaynak aktarılmasının önü açılacak, » Eğitim programları ve kontenjanlarının planlanması amacıyla bünyesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin de (TOBB) bulunduğu Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu kurulacak.

'Yasayı AYM'ye götürteceğiz'

Eğitim Sen'in açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: 'Bu yasanın sonuçları, üniversiteler ve akademi açısından yıkım olacaktır. Söz konusu değişiklikler, üniversitelerin ve akademinin geleceğini yakından ilgilendirmesi, araştırma görevlilerinin emeğini, haklarını, geleceğini yok sayması ve yoksul ailelerinin çocuklarını işçileştirerek geleceklerine ipotek koyması nedeniyle başta muhalefet partileri olmak üzere tüm toplumun karşı çıkması gereken niteliktedir. Kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, ilgili yasanın hızla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürülmesi için çeşitli girişimlerde bulunacağız.'

Birgün

kamu haber, kamuajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net