Eğitim Bir Sen Denizli 1 Nolu şube başkanı Kazım Tefçi YÖK Başkanı tarafından açıklanan yeni üniversite giriş sınavını değerlendirdi. Kazım Tefçi, 'YGS'ye ve LYS'ye göre yeni sınavın fiilen tek aşamaya indirilmiş olması ve toplam soru sayının azaltılmış olması, ölçme ve değerlendirme ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğinde, sınavın geçerliğini azaltmıştır.

Sınavdaki toplam soru sayısının azaltılması, ölçmenin daha az hassas yapılması anlamına gelmektedir. Soru sayısının azaltılması nedeniyle, aynı sayıdaki nette çok fazla sayıda öğrenci yığılabilecektir' diye konuştu. 'Öğrenciler Fen ve Sosyal Bilimler derslerini ihmal edecektir' Adayların girecekleri sınavların kapsamlarının daraltılmış olmasının, ortaöğretimi olumsuz etkileyeceğini söyleyen Tefçi, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri sorularının kaldırılması öğrencilerin bu dersleri ihmal etmelerine neden olacağını belirtti.

'Sınav baskısı artacaktır'

Kazım Tefçi, 'İki sınavın aynı gün yapılması ve ilk aşama sınavın sonuçları açıklanmadan ikinci aşama sınava girilmesi, aşamalı sınav mantığına aykırıdır. Yeni sistemde iki oturumun aynı günde yapılacak olması, fiilen aşamalı sistemin kaldırılması demektir. Böyle bir müdahale, öğrenciler üzerindeki sınav baskısının azalmasına değil, tam tersine artmasına neden olacaktır. Çünkü farklı günlerdeki oturumlarda yapılan sınavlarda öğrenciler, herhangi bir oturumdaki dezavantajlarını diğer günlerdeki oturumlarda kapatmaya çalışmaktaydılar. Ancak yeni sistemde bunun yapılması mümkün görülmemektedir.

Öğrencilerin sabah oturumundaki sınav sonuçları belli olmadan (belki de yeterli puanı almadan) ikinci sınava girmeleri, sınavın kendisini ve sonuçlarını sürekli tartışmalı hâle getirme ihtimalini içinde barındırmaktadır' açıklamasında bulundu.

İlk aşama sınavından alınan 200 ve üzeri puanın bir sonraki yıl da kullanabilecek olmasının önemli bir değişiklik olduğunu belirten Tefçi, 'Bu durumda, ilk aşama testlerinde mutlaka test eşitlemesinin yapılması ve soruların yeterlilik düzeylerine göre hazırlanması gerekir.

Aksi takdirde, kamuoyunda, ilk aşama sınav puanlarının iki yıl kullanılması büyük tartışmalara neden olacak; bir önceki yılın sınavının daha kolay olduğu ve birinin bundan dolayı daha yüksek puan aldığı ama soruların sonraki yılda zor olduğu ve düşük puan aldıkları gibi tartışmalara kapı aralayacaktır' dedi.