Astsubayların Özlük Hakları TBMM'de Yorum Yap Yazdır Facebook'ta Paylaş Astsubayların Özlük Hakları TBMM'de Astsubayların görev tazminatları, göreve başlangıç dereceleri, sicil affı, emekli astsubayların 3600 ek gösterge ve astsubay sınıf okullarında geçen sürenin fiilî hizmet süresinden sayılabilmesi hakkında Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ile Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin 4-5 Aralık 2019 tarihlerinde TBMM genel kurulunda açıklamalarda bulundu. 08 Aralık 2019 Pazar 22:47 Tech by vidyomeVideo Player 00:00 | 01:05 Online Video Platform 0 Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, yaptığı açıklamada ''Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 144 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 29’uncu maddesi üzerine İYİ PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Astsubaylarımızın da devamlı dile getirilen büyük problemleri var ve yine, AK PARTİ hükûmetleri döneminde, 63’üncü, 64’üncü Hükûmet dönemlerinde verilmiş sözler var. Birçok sorunlarını dile getirdiler. Çok yüksek sesle dile getirmeseler de ülkenin içinde bulunduğu konum gereği alçak sesle ama herkesle görüştüler. Burada en önemlisi, öne çıkan iki şey vardı.  1- Birincisi: Astsubaylar 2003’ten bu yana meslek yüksekokullarında ön lisanstan mezun oluyor. Kendi denginde mezun olan, devletin diğer memurlarının tamamı 9’un 3’ünden göreve başlarken maalesef ki astsubaylar 9’un 1’inden göreve başlıyor. Bunun sözünü… 2- Ve yine, önemli bir konu: Görev tazminatları. Astsubaylar emekli olurken yüzde 45 ve yüzde 50, en fazla yüzde 55 aralığında emekli maaşına bağlanıyor. Bununla ilgili de görev tazminatının emekliye yansıyacak şekilde verilmesini düzenleyen bir kanun bekliyorlar. Bunun yine, biraz önce ifade ettiğim gibi 63’üncü, 64’üncü Hükûmetlerinizde sözlerini verdiniz, Sayın Cumhurbaşkanı Kayseri’de 8 Mart 2018’de de bu düzenlemeyi yapacağının sözünü verdi. Astsubaylarımız bugün bu 2 madde başta olmak üzere sorunlarının çözülmesini bekliyorlar ve biz de buradan sizlerden bu kanunu çıkarmanızı talep ediyoruz.'' dedi.

Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin ise ''Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşmekte olduğumuz madde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapmakta olan astsubayların subaylığa geçişte tabi oldukları yaş haddini yeniden düzenlemektedir.

1- Astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer asli unsurları gibi ordumuzun bel kemiğidir. Değerli arkadaşlar, iç güvenlikte, asayişte, depremde, sel felaketinde, kargaşada, karışıklıkta, terörde, ordunun her kademesinde ilk müdahaleyi astsubaylar yapmaktadır. Astsubaylar, gerektiğinde subayın da vazifesini üstlenmektedir. Dolayısıyla astsubay kadrolarının moral ve maddi imkânlar yönünden kuvvetlendirilmesi caydırıcılığımız, egemenliğimiz ve bağımsızlığımız açısından önem taşımaktadır. 

2- Hâlihazırda muvazzaf olarak sayıları 100 binin üzerinde olan astsubayların ve 100 binlerce emekli astsubay ailesinin yıllardır çözülmemiş pek çok sorunu vardır. Düzenledikleri bir imza kampanyasında astsubayların talepleri şöyle sıralanmıştır: Sayın Cumhurbaşkanının 24 Haziran genel seçimlerinden hemen önce Kayseri Komanda Tugayında yaptığı bir konuşmada “Hayırlı olsun.” diyerek vadettiği göreve başlangıç dereceleri sorunu henüz çözülmemiştir. Astsubaylar göreve başlangıç derecelerinin yüksekokul mezunları için 9/2, fakülte mezunları için 8/1 olmasını talep etmektedir. Ayrıca, subaylara farklı isimler altında 6 farklı tazminat verilmekteyken astsubaylar bu imkânlardan mahrum bırakılmaktadır. İktidar bu konuyu da bir önceki seçimlerde, 2015 yılında seçim malzemesi yapmış ama hiçbir adım atılmamıştır. 

3- Tazminatların astsubaylara da verilmesi Hükûmet programına girmiş olmasına rağmen bu tazminatların on sekiz yılını dolduran görevdeki astsubaylara ve emekli astsubayların tamamına verilmesi sözü hâlâ yerine getirilmemiştir. 

4- Astsubaylar emekli olurken de mağdur edilmekte, çifte standarda maruz kalmaktadır. Subaylara emekli maaşı bağlama oranı yüzde 70-85’ken astsubay, uzman erbaş ve kıdemli binbaşı emeklilerine emekli maaşı bağlama oranı yüzde 40 ile 55 arasındadır. 

5- Astsubaylar, geçtiğimiz yıllar içinde tüm kamu personeline yapılan sicil affının yüz kızartıcı suç işlemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için de uygulanmasını talep etmektedir. Astsubaylar kendilerine her seçimde vadedilen haklı taleplerini Sayın Cumhurbaşkanına bizzat iletmek için defalarca randevu istemelerine rağmen, bu talepleri cevapsız bırakılmıştır.

6- Emekli astsubaylar çok daha düşük eğitim düzeyine sahip işçi ve memur emeklilerinden daha alt seviyede, hatta yoksulluk sınırının altında emekli maaşı almaktan mustariptir. 2’nci dereceden emekli olan astsubaylar 3000 olan maaş ek göstergelerinin diğer memurlara verilmesi düşünülen 3600 ek göstergeye yükseltilmesini talep etmektedir.

7- Ayrıca, 18 yaş altında astsubay sınıf okullarında geçen sürenin fiilî hizmet süresinden sayılabilmesi talebi bulunmaktadır. 8- Silahlı Kuvvetlerimizdeki birlik ve beraberlik duygusunun perçinlenmesi ve iktidarın yanlış dış politikası nedeniyle içinden geçmekte olduğumuz bu zor dönemde yanlışların bütün yükünü çekmek zorunda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerinin motivasyonunun en canlı şekilde tutulabilmesi açısından iktidarı astsubaylarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.'' dedi.

Kamubiz