Ataması yapılmayan öğretmenlerin merakla beklediği sonuçlar açıklandı. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk’un katılımıyla dün 20 bin sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı. Atama kapsamında 53 bin 871 aday tercih yaptı. Türkiye genelinde 60 ila 78 alanda 20 bin sözleşmeli öğretmen atandı. Atamada 8 bin 470 kontenjan ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi birinci sırada, 6 bin 438 ile Doğu Anadolu Bölgesi ikinci sırada yer aldı. Toplam kontenjanın yüzde 74,5’i bu iki bölgedeki illere verilmiş oldu. Bu bölgeleri bin 756 kontenjan ile İç Anadolu, bin 229 ile Akdeniz, bin 34 ile Karadeniz, 768 ile Marmara ve 305 kontenjan ile Ege Bölgesi izledi. En çok kontenjan ayrılan ilk 10 il ise Şanlıurfa (2 bin 605), Van (bin 613), Gaziantep (bin 145), Diyarbakır (bin 142), Şırnak (bin 93), Ağrı (bin 9), Mardin (821), Hatay (794), Muş (781), Bitlis (600) oldu.

EN FAZLA SINIF ÖĞRETMENLİĞİNE

Öte yandan sınıf öğretmenliği için 3 bin 47, İngilizce için 2 bin 38, din kültürü ve ahlak bilgisi için bin 910, okul öncesi için bin 601, ilköğretim matematik öğretmenliği için bin 401, rehberlik için bin 56, Türkçe için bin 93, özel eğitim için bin 2, fen bilimleri/ fen ve teknoloji öğretmenliği için 919 ve beden eğitimi öğretmenliği için de 845 kontenjan ayrıldı.

‘EN ÇOK AÇIK MARMARA’DA’ DENİLMİŞTİ’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ile konuştuk. Bakan Ziya Selçuk’un, ‘En çok açığımız Marmara Bölgesi’nde’ sözlerini hatırlatan Geylan, “Atamalarda en çok kontenjan ayrılan illere baktığımızda Güney ve Doğu Anadolu bölgelerini görüyoruz. Ancak Sayın Bakan, ‘En çok açığımız Marmara Bölgesinde’ demişti. Bu veriler, açıklamalar dikkate alınarak atama yapılmasını istiyoruz” dedi. Daha önce de açıkladıkları gibi 20 bin rakamının yetersiz olduğunun altını çizen Geylan, bu yüzden 40 bin ek atama daha talebini yineledi. Geylan şöyle konuştu: “20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapıldı. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi biz sendika olarak yeni KPSS sınavı yapılmadan 40 bin ek atama istiyoruz. Bu atamaların mülakatları 2018 kasım ayında yapıldı. Bugün (dün) yapılan atama 2018 atamasıdır.”

‘Atandıktan sonra yavaşlama olmamalı’

Atama sonuçları ekrana yansımadan önce bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise şunları ifade etti: “Yeni atanan arkadaşlarımızın Milli Eğitim Bakanlığına geldiklerinde başka bir sorumlulukları da var. Sizin artık ‘mezun olduk ve öğretmen olduk’ şeklinde düşünmek yerine ‘asla mezun olmayacağız, sürekli öğreneceğiz, kendimizi geliştireceğiz. Bu sisteme çok daha büyük katkılar sağlayacağız’ şeklinde bir inanç geliştirmeniz bizi çok mutlu eder. Eğer buradaki bu heyecanınızı meslek hayatınız boyunca korursanız o zaman inanın ki Türk eğitim sistemi çok iyi mesafeler alacaktır. Ama atandıktan sonra bir atalet, yavaşlama olursa da o zaman yaptığımız işin hakkını hukukunu teslim etmemiş olacağız. Bütün çocuklarımız için kurduğumuz çift kanatlı insan tasavvurumuza hizmet etme yolunda göstereceğiniz gayretler için şimdiden teşekkür ediyorum.”

Seda AKYÜZ / AYDINLIK