Eğitimde Bir Adım Ötesi 2019 zirvesine katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk liselerde ders sayısı ile ilgili yeni bir modelin oluşturulacağını açıkladı. Önümüzdeki yıl 9.sınıflardan itibaren başlayacak olan bu uygulama ile neler değişecek?

Milli Eğitim bakanı Ziya Selçuk ortaöğretim ile ilgili yeni bir model oluşturulacağını açıkladı. Eğitimde Bir Adım Ötesi 2019 zirvesine katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaptığı konuşmada Vizyon Belgesinde öne sürdükleri başlıkların eğitim sisteminin bütün alt sistemlerini kapsadığını ve bunların hepsini yataya kesen insan, epistemoloji ve ontoloji meselelerinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Ziya Selçuk açıklamasında bugünkü eğitim sisteminin bilim, üniversite ve okul hayatının tümüyle epistemoloji üzerine inşa edilmiş bir hayat olduğuna işaret etti. 'Yani bilginin yönetimi üzerinden bir dünya düzeni var fakat bilgi eğer etik bir zemine ahlak telakkisine sahip değilse bilginin bir ontolojik varlık zemini yoksa o zaman bir şekilde bilgi zarar verici olmaya başlıyor. Bilgi işe yarasın diye üretilirken sermayenin ihtiyacı olan araçları üretiyor. Biz amaçlarda fakir, araçlarda zengin hale geliyoruz. Bu çerçevede bütüncül bir bakış açısına ihtiyacımız var. Mevcut konteksti yorumlarken içinde olduğumuz denizin farkında olmayabiliyoruz' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Ortaöğretimle ilgili yeni bir şey yapacağız. Eğitimde model olarak kabul edilen ülkelerdeki liselerde, 5-6 ders var. Biz de 16 -17 ders var. Bu çok adil bir durum değil dedi. Bizim çocuklarımız yüzeysel kalıyorlar, yönelmek istediği alanda derinleşemiyor. Bunu yeniden yapılandırmamız lazım. Hemen önümüzdeki yıl, 9. sınıflardan itibaren bu başlayacak. Bununla ilgili modelimizi de yaklaşık bir ay içinde Türkiye ile paylaşmış olacağız' dedi.

Konuşmasında eğitimle ilgili farklı açıklamalarda bulunan Ziya Selçuk “Bir çocuğun hayatına dokunmanın çok özel ve kritik bir şey olduğunu ifade etti. Selçuk, 'İyi bir Milli Eğitim Bakanı kendi döneminden ziyade gelecek için bir şey yapar ki sonrasında nesiller meselesi için altyapı oluşsun.' diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Bakan Ziya Selçuk Liselerde Ders Sayısının Azalacağını Açıkladı