Bakan Selçuk, mesleklere yönelik bilgiler içeren bir portal  hazırladıklarını kaydederek, 'Mesleklerle ilgili iki hafta sonra bir portal  açıklayacağız. Tüm meslekleri, videoları, gelecekteki durumları, dünyadaki  durumları, bunlarla ilgili binlerce sayfalık bir portal çıkıyor ortaya.'  ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda eğitimde yapısal bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğuna işaret  eden Selçuk,Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitime dair bütün verilerin mobil  olarak takip edilmesini sağlayacak bir sistem hazırladıklarını anlattı.

Selçuk, öğretmen meselesinin, akademik ve bürokratik olarak Türkiye'nin ele alabileceği bir konu olduğunu, öğretmen yetiştirmenin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Öğretmen yetiştirmeyi, önceki tecrübeleri dikkate alan, teori ile pratiği ayrıştırmayan bir yaklaşımla yapacaklarını bildiren Selçuk, bu konuda gelecek öğretim yılından itibaren çalışmaların başlayacağını dile getirdi.

 

Bakan Selçuk, eğitim sisteminde okulların çok önemli bir yeri  bulunduğunu anımsatarak, okulların profillerini çıkararak eksik ve fazla  yönlerini tespit edeceklerini söyledi. Okullara dair bütün verilerin sisteme girilerek tablolaştırılacağını  ve durumunun uluslararası standartlara göre ölçülebilir hale getirileceğini  aktaran Selçuk, okulun ilerleme projeksiyonunun bu şekilde ölçülebileceğini ve eksikliklerin tamamlanmasının da kolayca sağlanabileceğini dile getirdi. Selçuk, bu sistemin pilot uygulamasının bu ay başladığını da bildirdi.

 

 'Emin olmadığımız bir şeyi ülkeye uygulamak niyetinde değiliz'

 

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanması konusunda çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, öğretmen kalitesinin  artırılmasının önemine dikkati çekti. Çocukların sınav baskısı nedeniyle sadece bilişsel alanlarına yönelik çalışma yapıldığını vurgulayan Selçuk, çocukların düşünce, duygu ve eylem  üçlemesinde bütünsel gelişimine hizmet eden bir eğitim sistemine ihtiyaç  olduğunun altını çizdi.

 Çocuğun bir eğitimsel denge içerisinde, düşünce, duygu ve eylem  alanlarında müşterek olarak yükselmeye ihtiyacı olduğunu anlatan Selçuk,öğrencilerin gelişimlerinin takibine yönelik e-Portfolyo sisteminin gelecek haftalarda gündeme geleceğini bildirdi.

 

Selçuk, bu sistem sayesinde, bir çocuğun okul öncesinden itibaren  ilgisi, yeteneği, gelişimi, ödülleri, aldığı sertifikalar, diğer bir deyişle  çocuğun eğitim hayatına dair ne varsa takip edilebilir hale getirileceğini, pilot  uygulaması devam eden bu sistemin daha sonra bütün ülkede kullanılır hale  getirileceğini belirtti.

 

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bütün çalışmalar için ön pilot  uygulamalarını hayata geçirdiklerini aktaran Ziya Selçuk, şöyle devam etti:

 

 'Yeterince denemediğimiz, emin olmadığımız bir şeyi ülkeye uygulamak  niyetinde değiliz. Bir sürpriz yapmak niyetinde değiliz. Durup dururken ani  değişiklikler yapmak istemiyoruz. Bu sebeple hangi çalışmayı yaparsak yapalım  muhakkak suretle ön pilotlamasını, pilotlamasını sonra da ulusal olarak adım adım  yapıyoruz. Yüksek bir beklenti var. 'Neden hemen projeler hayata geçmiyor?' Benim  meslek hayatım, çok ani değişikliklerin büyük sistemlerde kırılmalara ve  problemlere yol açtığını görmekle geçti. Benim mizahım, her zaman tabiat  olmuştur. Bir çocuk 9 ay 10 günde doğacaksa, bekleyeceğiz. Bu vizyon belgesinin  arkasına 3 yıllık takvim koyduk. Çünkü hangi ay, hangi sene neyi adım adım  yapacağımızı burada zaten somut olarak söylüyoruz.'

 

'Meslek Portalı'

 

Bakan Selçuk, Pisa'nın çocukların birçok gelişim alanından sadece biri ile ilgilendiğini, bilişsel yeterliliklerden akıl yürütme ve eleştirel düşünme  gibi 4-5 parametreyi ölçtüğüne dikkati çekti. Sadece bunlarla da ülkenin eğitim sisteminin kaliteli olup olmadığına karar verilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Selçuk, öğrencilerin bütünsel olarak gelişiminin önemli olduğunu, buna  yönelik 'Tasarım-Beceri Atölyeleri'ni' pilot olarak hayata geçirdiklerini  anlattı.

 

 Mevcut eğitim sisteminde okulun, çocukların spor ve sanat hayatını yok  ettiğine işaret eden Selçuk, bu uygulama sayesinde çocukların spor ve sanat  aktivitelerine evlerinden katılarak sertifika alabileceklerini ve bunların ders  olarak sayılmasının sağlanabileceğini söyledi.

 

Selçuk, okullar arasındaki kalite farkının ortadan kaldırılmasına  yönelik olarak çalışma yürüttüklerini belirterek, okullarda öğrenci başına düşen  ödemeyi hesaplayarak, okullar arasındaki harcama farklarını ortadan  kaldıracaklarını, böylece adil bir sistem kurulacağını dile getirdi. Selçuk,  'Eşitliğe dayalı bir metodolojiden, adalete dayalı bir metodolojiye kayma söz  konusu. Daha adil bir sisteme yönelik çalışmanın pilotlarını bitirdik. Önümüzdeki  öğretim yılında bu, fiilen devreye girecek. Ekonomik olarak arka planını da  halletmiş durumdayız.' dedi.