Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bütün okul müdürlerinin sınavla alınması sağlanacak” dedi.
Bakan Selçuk’un TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın satır başları şöyle:

Merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık % 17’sini kapsıyor, bazı sorunlar var bu sorunların çözümüne ilişkin bir yol haritamız var. Eğitime ülkemizin en büyük sorunu olarak bakmıyoruz, en büyük çözümü olarak bakıyoruz.

Eğitim sisteminde öncelikle vurguladığımız kavram öğretmendir. Öğretmenin insan yetiştirme rolünü çok değerli buluyoruz. Öğretmenlik basit bir öğretme meselesi değildir. Öğretmen yetiştirmede yeni bir çalışma içerisindeyiz. İkinci dönem pilot uygulamaya başlıyoruz. Bir okul müdürü kadar okuldur. Bütün okul müdürlerinin sınavla alınması ve sınav sonucunda hizmetiçi eğitime alınması sağlanacak. Şubat ayında düzenlemeler yürürlüğe girecek. Sınavı kazanarak okul müdürlüğüne hak kazanalar, Üniversitelerle işbirliği halinde Haziran ayından sonra hizmetiçi eğitime alınacaklar. Tüm öğretmenler ücretsiz olarak yüksek lisans programına alacağız.

Okullarımızda öğretmen başına düşen öğrenci sayımız ilköğretimde 16 ortaöğretimde 12 ye düşmüş durumda. Öğretmenlerimiz mali ve sosyal hakları üzerinde de çeşitli iyileştirmeler yapılmıştır. Mesleğe yeni başlayan öğretmenlere ek ders dahil 4.154 lira ödeme yapılmaktadır.

Nitelikli bir eğitim için öncelikle alt yapının iyileştirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmak ve tekli eğitime geçmek için çalışmalarımız devam ediyor.

İçeriğin daha çok öne çıktığı bir süreç olacak. Teknoloji ile ilişkiler yeniden gözden geçirilecek.

2018-2019 eğitim öğretim yılında taşımalı eğitim için 4 milyar 156 milyon lira bütçe ayrılmıştır. Taşımalı eğitim iyidir kötüdür şeklinde bakmadan nedenlerine bakmak lazım. Dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan bir sistem. Bu konuda çeşitli değerlendirmelerimiz olacak.

Bir yılın içerisinde mesleki ve teknik eğitimde çok mesafe alınacak. Mesleki ve teknik eğitimi dış ticaret açığı ile ilişkilendirmeliyiz. Meslek okullarında teorik dersler çok fazla, bu konuda bir çalışmamız olacak.

Bilim,sanat ve spor alanında özel yetenekli çocuklarımızın eğitimi için yeni modeller üzerinde çalışıyoruz.

Yükseköğretimde de rekabetçi bir anlayışa ihtiyacımız var. Yükseköğretimde yapısal bir değişiklik oluşturulması çalışmaları devam ediyor. ÖSYM işbirliği içerisinde olduğumuz kurumlar arasında.

ÖSYM’nin elektronik sınavı yaygınlaştırması çok önemli.

Eğitim sisteminde küresel rekabete dayanıklı bir sistem kurmak istiyoruz.

Ocak ayı başında engelli öğretmen alımına başlanacak.

2003-2018 yılları arasında toplam 298 bin derslik yapıldı. Bu dersliklerin 50 bini hayırseverler tarafından yapıldı.

Ülke genelinde 4500 okulun deprem tahkikatı yapıldı.

63.501 dersliğin yapımı devam ediyor. Bu dersliklere ek olarak tekli eğitime geçmek için 29.535 dersliğe daha ihtiyaç var. Bu derslikleri 2 yıl içerisinde tamamlayıp tekli eğitime geçilecek.

Özel Okullarda çalışırken 15 Temmuz sonrası öğretmenlik lisansı iptal edilen öğretmenlerden hukuki süreci bitenlerin öğretmenliğe dönüşleri için çalışma yürütüyoruz.