Diyarbakır Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, Diyarbakır’da görevden alanın ilçe milli eğitim müdürlerinin başarılı olduğunu söyledi.

Yağmur ENSARİ- ÖZEL

DİYARBAKIR – “Pazartesi Sohbeti” köşemizin bu haftaki konuğu Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş.

 

2019-2020 eğitim öğretim yılı başladı. Başlayan yeni eğitim yılı ve Diyarbakır’ın eğitimde hangi noktada olduğu veliler tarafından merak ediliyor. 2019-2020 eğitim öğretim yılına ve Diyarbakır’da eğitimde yaşanan sorunlara dair görüştüğümüz Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, “2019-2020 eğitim öğretim yılına sancılı başladık. Ergani, Bismil, Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürleri görevden alındılar. Neden alındıklarını merak ediyoruz. Görevden alınan müdürlerin ilçeleri Diyarbakır’da başarının yüksek olduğu 3 ilçenin müdürleriydiler. Yerlerine gelen ilçe müdürleri hangi kısaslarla geldiler. Başarılı ilçe müdürleri görevden alındılar, bugüne kadar hiçbir şekilde bürokraside İlçe Milli Eğitim veya şube müdürlüğü yapmamış kişiler bu şekilde göreve geldi” dedi.

 

-YENİ EĞİTİM YILINA DAİR NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

 

MEMİŞ: 2019- 2020 eğitim öğretim yılı ilimize, bölgemize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Eğitim ve öğretim beraber devam eden iki gerekliliktir. Sadece eğitim tek olmaz aynı zamanda sadece öğretim tekte bir işleve sahip olmaz. Bir çocuğu eğitirsiniz ama ahlaki değerleri çocuğa aşılamazsanız o çocuk katil bir doktorda olabilir. Anlayacağınız eğitim ve öğretim bir bütündür.

 

-ÖNCELİKLE SORMAK İSTİYORUM DİYARBAKIR EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE NE NOKTADA?

 

MEMİŞ: Şu anda ilimizde eğitimde geçen yıl ve bir önceki yıl 66’ıncı sıradaydık bu yıl73’üncü sıradayız. İlimizin derslik sıkıntısı var. Sınıf mevcutları çok kalabalık ve tekli eğitim sistemine hala geçilemedi. Çocuklar sabah 7 buçukta okula gidip akşam 7’de okuldan çıkacak. Uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla ilgili İl Milli Eğitim verileri şunu açıklıyor; 20 bin civarı madde bağımlısı çocuk var. Bu verileri il müdürlüğü açıklıyor biz değil. Bana göre böyle bir sayı yok varsa İl Milli Eğitim Müdürlüğü hangi çalışmaları yapıyor. Bunu da öğrenmek isterim. Merdiven altı çok fazla etüt merkezi var ve çocukları para tuzağına çekiyorlar. Ayrıca okullarda temizlik sorunu var, İŞKUR personeli yok. Müdür temizlik mi yapacak yoksa okulu mu yönetecek. Okul idarecileri temizlikçi mi, paspasçı mı?

 

-SABAH 7 AKŞAM 7 EĞİTİM SÜRESİ DEDİNİZ. BUNU SİZ NASIL BULUYORSUNUZ BU UYGULANA BİLİR Mİ?

 

MEMİŞ: Saat 7’de okul müdürleri öğrencileri nasıl toparlayacak? Akşam çocukları karanlıkta eve nasıl gönderecekler?  Uyuşturucu mafyası olduğu söyleniyor ve 20 bin civarı madde bağımlısı çocuk varsa nasıl o saatte okuldan çıkacaklar. Ailelerin çocuklarına sahip çıkmak için uğraştığı bir dönemde çocukların dağa yönlendirildiği bir dönemde alınan bu kararı doğru değerlendirmiyorum.

 

-PEKİ, OKULLARDA DERSLİK SAYISI VE MATERYAL SIKINTISI YAŞANIYOR DEDİNİZ. BUNUN SEBEBİ SİZCE NE, NEDEN KAYNAKLANIYOR?

 

MEMİŞ: Maalesef saymayı unuttuğumuz daha birçok konuda eksikler var. Buda ilçe milli eğitimlerden kaynaklanıyor. Özellikle Bağlar ilçe milli eğitim müdürlüğüne bir miktar para geliyor, Mesut Yılmaz ilk ve ortaokulunun kazan sorunu var, Bağlar Kırkkoyun Karacadağ Köyü ortaokulunda öğretmenler kışın şemsiyeyle geziyorlar. Ama bu tür okullardaki sorunlar için onarım yapılmazken gelen paranın tamamı Alayın içindeki okula dağıtılması hangi mantığa uygundur. Zaten alay içerisinde bulunan Şehit Namık Tümer okulunun ve velilerinin zaten ekonomik durumu iyi, gereği yapılıyor. Bu okullarda okuyan çocuklar üvey evlat mı? Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda ciddi bir yanlış yapmıştır ve büyük bir handikap olmuştur. Yine aynı şekilde Bağlar Necip Fazıl Kısakürek Lisesinde bütün mahallenin rögarı okulun bodrum katına geliyor. Bununla ilgili bir çözüm yok.

 

-BAĞLAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DEDİNİZ. YAKIN TARİHTE BAĞLARDA DA BİR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DEĞİŞİMİ YAŞANDI BUNU NASIL DEĞERLENDİRDİNİZ?

 

MEMİŞ: Dolayısıyla biz 2019-2020 eğitim öğretim yılına sancılı başladık. Ergani, Bismil, Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürleri görevden alındılar. Neden alındıklarını merak ediyoruz. Görevden alınan müdürlerin ilçeleri Diyarbakır’da başarının yüksek olduğu 3 ilçenin müdürleriydiler. Yerlerine gelen ilçe müdürleri hangi kısaslarla geldiler. Başarılı ilçe müdürleri görevden alındılar, bugüne kadar hiçbir şekilde bürokraside İlçe Milli Eğitim veya Şube Müdürlüğü yapmamış kişiler bu şekilde göreve geldi.

 

-TÜM BU ANLATIKLARINIZA KARŞILIK OLARAK ÇÖZÜM İÇİN SİZ NE ÖNERİYORSUNUZ?

 

MEMİŞ: Tüm bu eksiklik ve yanlışlıklar için çözüm önerisi olarak eğitim komisyonumuz bir çözüm paketi sundu. Bu çözüm paketi dışında Ekim ayında eğitimin sorunlarıyla ilgili çalıştay ve konferans yapacağız. Diyarbakır’ın tüm eğitimini gündeme alıp çalışma yöneteceğiz. Özellikle derslik sayısı ve öğretmen açığı bölgemizde çok var. Pozitif ayrımcılığın yapılmasını bekliyoruz. Tekli eğitime geçmek için derslik sayısının artması gerekiyor. Güvenlik sorunu olan bir bölgede çocukları eve akşam 7’de götüremezsiniz.

 

-EĞİTİMDE ÇOK FAZLA EKSİK VAR DİYE KONUŞTUNUZ. GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ 2019-2020 YILI İÇİN BASINLA GÖRÜŞTÜ VE KONUŞMASINDA “DENETİM VE DÜZEN YILI” VURGUSU VARDI. ŞU ANDA EĞİTİMDE GEREKLİ OLANLAR LİSTESİNDE İLK SIRADA DÜZEN VE DENETİM Mİ VAR?

 

MEMİŞ: Denetim ve düzen zaten sürekli var ve olması da gerekiyor. Sadece denetim ve düzenle Diyarbakır düzelemez. Diyarbakır’ın sahada bir gerçeği var. Kâğıt üzerinde bir çözüm aranamaz. Şu anda okulların çatı, temizlik, güvenlik sorunları var. Denetim yılı olduğuna göre merdiven altı etüt merkezlerini bitirmeleri gerekiyor. Aileleri kandıran sahte etüt merkezlerine bu yıl o zaman son versinler. Çocukları dağa yönlendirenler öncelikle onlara bir el atılmalıdır.

 

-ETÜT MERKEZLERİNE DUYULAN İHTİYACIN AZALMASI VE ÖĞRENCİYE DAHA FAYDALI OLABİLME ADINA EK DERSLER VERİLİYOR. BUNLAR ETKİLİ OLABİLİYOR MU?

 

-DYK dediğimiz bir kurs var. Bu kurslarda düzgün bir işleyiş olursa başarıya ulaşılır. Ancak DYK’deki   mekanizmaların düzgün işlenmesi sağlanmazsa sadece 10 dakika derse gir ve çık şeklinde bir sonuç olur. DYK kurslarının başarılı olması içinde öğretmen ve idarecileri memnun etmek gerekiyor. İlçe ve şube müdürleri denetim mekanizmasını iyi işletmeliler. Okulun etrafındaki kaçak etüt merkezleri kapanmalı. Tamamen DYK kurslarına yönlendirme içerikli çalışmalar yapılmalıdır.

 

-DİYARBAKIR’DA EĞİTİM ANLAMINDA NE YAPILMALIDIR?

 

MEMİŞ: Diyarbakır’da eğitim yılı ilan edilmeli. Sonrasında da bir performans değerlendirmesi yapılmalı ve görülen açıklar mesela öğretmen açığı halledilmeli.  Temizlik, güvenlik, ek ders, derslik sayısı gibi konularda düzenlemeler ve çalışmalar yapılmalıdır. Okulların iyileştirilmesi gerekiyor. Rehber öğretmenlerinin öğrencilerle ilgilenmesi gerekiyor. Öğretmenlerin her bir öğrenciye özel olarak yaklaşması, ilgilenmesi gerekiyor. İlçe müdürleri, il milli eğitim müdürlüklerinin tamamı eğitim öğretime katkı sunma amacıyla çalışmalıdır. Okulda çatı, ısınma, temizlik sorunu varsa eğitim ve öğretimden bahsetmek çok anlamsız geliyor. Özellikle Şehit Namık Tümer gibi bir okula yardım ediliyorsa ve köy okullarına edilmiyorsa burada o müdürün müdürlüğü de tartışılır hale gelir. Bağlar ilçe milli eğitim müdürü büyük bir yanlış yapmıştır.

 

-BİRAZDA ÖĞRETMENLERE DEĞİNMEK İSTİYORUM. ÜLKEMİZDE 3 KADEME ÖĞRETMEN VAR SÖZLEŞMELİ, KADROLU VE ÜCRETLİ BU ÜÇLEMİ SİZ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

 

MEMİŞ: Öğretmen çeşitliliği eğitime ciddi zararlar veriyor. Aynı okulda aynı işi yapan öğretmenler arasında eşitlik yok. Bu üçlü denklemde şartlar eşit olmadan eğitimde de bir ilerleme olmaz. Düşünsenize aynı görevi yapıyorlar ama biri sözleşmeli diye aile bütünlüğünü bile sağlayamıyor, eşinin olduğu yere tayin isteyemiyor. Öğretmenler arası bir mobbingin oluşmasına sebep sunuyor. Bu çeşitlilik bizim bölgemizde çok fazla ver ve bu kabul edilemez. Biz bütün öğretmenlerin kadrolu olmasını istiyoruz. 3600 ek göstergenin verilmesi gerekiyor. Öyle bir durumdayız ki her şeyde bir sıkıntı var.  Maaşlara yüzde 14 gibi bir zam yapılması buda kaliteyi düşürüyor. Eğitimciler memnun olmadığı sürece, derslik sorunu bitmediği sürece başarı elde edilemez. Kâğıt üzerindeki söylem ve saha aynı değil. Diyarbakır’ın eğitimini öğretmenlerle beraber şaha kaldıracağız. Eğitim Bir- Sen olarak eğitim seferberliği ilan edeceğiz.

 

-SEÇMELİ DERS TARTIŞMALARIDA VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR. SİZ SEÇMELİ DERSLERİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

 

MEMİŞ: Eğitim ve öğretimin beraber yürümesi gerekiyor demiştik ya işte seçmeli dersler onun bir aracısı oluyor. Seçmeli derslerde Kürtçe, Zazaca, Peygamberimizin hayatı gibi dersler var. Çocuklar bu derslerle topluma adapte olup, değerlerine bağlı hale geliyorlar. Seçmeli derslerin çok çeşitli olması da ailelerin seçimleri sebebiyledir. Çocukların sosyal hayatta gelişimleri ve uyum sağlamaları için önemli bir yer tutuyor. O yüzden toplum endeksli bu ek derslerin seçimi iyi yapılmalıdır. Aksi takdirde eğitim ve öğretim beraber yürümediği zaman çocuklarımız teröre bulaşma noktasında daha savunmasız kalıyor.

 

-HDP İL BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE ÇOCUKLARININ TERÖR ÖRGÜTÜNCE KAÇIRILDIĞINI İDDİA EDEN ANNELERİN OTURMA EYLEMİNA KATILDINIZ VE ORADA “ÇOCUKLARIN YERİ OKULLARDIR, ANNELERİNİN KUCAĞIDIR” DEDİNİZ. NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ VE O ÇOCUKLARIN GERİDE KALAN KARDEŞLERİYLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

 

MEMİŞ: Öncelikle biz oraya gittiğimizde öğrencilerin dağa yönlendirildiğini gördük. Bu çocukların yeri okul, elleri kalem tutmalıdır. Siyasi partilerin çocukları dağa gönderme gibi bir hakları yok. Gözü yaşlı anneler bekliyor ve herkes kulaklarını tıkamış. Biz tüm siyasi partilerin, sanatçıların, kadınların annelerin yanında olmasını beklerdik. Ortada bir bataklık var ve bu bataklık çözülmeden dağda çatışarak terör bitmez. Ortadaki bataklıkta eğitimle, öğretimle, iş, aş ve sanayiyle yok olur. Şu andan okul okuyan bir çocuk dağa gidiyorsa hatta burnu dahi kanıyorsa bunun sorumluluğu ilçe ve il milli eğitimdedir. “Dicle’nin kıyısında bir koyun dahi kaybolsa bunun hesabı Ömer’den sorulur” sözü akıllara geliyor. Bir çocuk dahi dağa yöneliyorsa nerde eksik var diye düşünülmelidir. Kardeşleri üzerinde bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Ailenin sürekli yanındayız. Çocukların psikolojilerinin düzelmesi için sürekli bir eğitim desteği vereceğiz.

 

-SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

 

MEMİŞ: Yetkililerin bütün çocukları kendi çocuklarıymış gibi görmeleri gerekiyor. Sahanın gerçek analizini yapmadan kâğıt üzerinde yapılan bir düzenleme asla eğitimde başarılı olmaz tam aksine yeni fiyaskolara sebep sunar.  İnşallah Diyarbakır’da çocukların annelerinin yanında olacağı hayırlı bir eğitim ve öğretim yılı yaşanır.

 Günydoğu Güncel