Belediye İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Osman Şar, yaptığı yazılı açıklamada, belediyelerde çalışan yüzbinlerce taşeron işçiye gerçek anlamda bir kadro verilmediğini, 696 sayılı KHK ile de taşeron işçilerin uluslararası sözleşmelerde, Anayasa’da ve yasalarda tanımlanan toplu sözleşme yapma hakkının askıya alındığını belirtti.

Şar, taşeron belediye işçilerinin yaşadığı hak kaybının geri verilmesini, taşeron işçilerin toplu sözleşme hakkının iadesini istedi. Şar, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Yıllardır kadro bekleyen, kadro vaadiyle oyalanan taşeron işçileri yaşadıkları onca hayal kırıklığı ve hak kaybından sonra ‘kadro’ aldığını öğrenince buruk bir sevinç yaşadı. Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilirken, belediyelerde çalışan yüzbinlerce işçiye ise gerçek anlamda bir kadro verilmedi.

Taşeron işçilerin tüm hayalleri, KHK ile yıkıldı. 696 sayılı KHK ile bu kez taşeron işçilerin uluslararası sözleşmelerde, Anayasa’da ve yasalarda tanımlanan toplu sözleşme yapma hakkı askıya alındı. Taşerondan aktarma yaptığınız işçilerin sesini duyun, bu adaletsizliğe son verin…

KHK ile toplu sözleşme hakları elinden alınan emekçi kardeşlerimiz yüzde 4 zamma mahkum edilerek enflasyonun ve hayat pahalılığının yakıcı etkisi altında yaşamak zorunda bırakıldı.

Devletin resmi kurumu TÜİK’in verilerine göre yüzde 20.30 olarak açıklanan ancak çarşı pazarda bunun çok daha üzerinde gerçekleşen enflasyon, halihazırda açlık ve yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarca emekçinin; yüzde 4 zam ile çoluk çocuğunu, evini geçindiremeyeceğini bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

Bizler, kent yaşamının gerektirdiği tüm hizmetleri veren emekçileriz, Bizler, ekmeğimizi kırıp fazlasını arkadaşımızla paylaşan; kadrolu, taşeron, geçici, 5 ay 29 gün, mevsimlik, sözleşmeli, İŞKUR’cu demeden bu kölelik düzeninin son bulmasını isteyen emekçileriz. Biz, sadece Belediye-İş üyelerinin değil her işkolundan emekçilerin talebini haykırıyoruz.

İşçileri, emekçileri KHK ile ihalelerden kaynaklı asgari ücret yüzdelik fazlalarını yok ederek yüzde 4 zamma mahkum etmeyin. Bu adaletsizliğe, eşitsizliğe, ayrımcılığa son verin. Milyonlarca işçi ve ailesinin rızkını elinden almayın. Bu nedenle, yüzde 4 zam dayatılan emekçilere derhal enflasyon zammı uygulansın ve daha önce de defalarca haykırdığımız gibi emekçilerin toplu sözleşme hakkı iade edilsin.”