21 Saatten Fazla Ders almayıp Kurslardan ders almak isteyen öğretmenlere kötü haber. Okuldaki ya da ihtiyaç olan diğer okullardaki normal dersler dururken kurslardan fazla sayıda ders alamayacaklar.

İşte MEB'in o resmi yazısı: 

Normal müfredat kapsamında haftada 21 saat ders okutan bir genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenine, destekleme ve yetiştirme kursunda haftada kaç saate kadar ek ders görevi verilebileceğine ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.  

Bilindiği gibi ilgi (b) Kararın 5’inci maddesinde, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin haftada aylık karşılığında okutmakla yükümlü oldukları ders saati sayısı, 6'ncı maddesinde de öğretmenlerin haftada kaç saate kadar ek ders ücreti karşılığında ders okutabilecekleri belirlenmiştir.

Aynı Kararın 8’inci maddesinde ise; bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere haftada 10 saate kadar daha ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan daha önce bir örneği de Valiliğinize gönderilen ilgi (c) Genelgenin 4’üncü sırasında; “Kararın 8'inci maddesinin (2) numaralı fıkrasında; ‘Bu madde kapsamında belirtilen eğitim faaliyetlerinde cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde fiilen yerine getirilen ders görevleri, ek ders ücreti karşılığında verilir. ’ denilmektedir.

Buna göre; Kararın 8’inci maddesi kapsamında yerine getirilen ders görevleri öncelikle aylık karşılığı, aylık karşılığı ders görevlerini dolduranlar bakımından ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilecektir. Ancak, bu kapsamda cumartesi ve pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde yerine getirilen ders görevleri, aylık karşılığı ders görevinin doldurulup doldurulmadığına bakılmaksızın ek ders ücreti karşılığında verilecektir. ” açıklamasına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, destekleme ve yetiştirme kursları kapsamında ilgi (b) Kararın 5'inci ve 6’ncı maddelerinde belirlenen aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevlerinden yerine getiremedikleri ders saatleri ile bu ders saatlerine ilave olarak haftada 10 saate kadar, azami ek ders görevini dolduranlara ise yalnızca ilave olarak haftada 10 saate kadar daha ek ders  görevi verilebilmesi mümkün bulunmaktadır Ancak, azami ek ders görevini dolduran yönetici ve öğretmenlere, ilgi(b) Kararın 8'inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla ek ders görevi verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, normal müfredat kapsamında haftada 21 saat ders okuttuğu belirtilen ilgili öğretmenin, destekleme ve yetiştirme kursunda haftada 19 saate kadar daha ders okutmasının ve karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmasının mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.

Bununla birlikte, öğretmenlerin öncelikli görevinin Karann 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen haftalık ders saatlerinde normal müfredat kapsamında okutulması öngörülen dersleri okutmak olduğunun, bu dersler dururken söz konusu ders saatlerini doldurmadan yetiştirme ve destekleme kurslarında görev almalannm uygun olmayacağının, ancak, gerek kadrolannın bulunduğu okullarda gerekse eğitim bölgesinde veya yerleşim biriminde bulunan diğer okullarda bu yönde okutabilecekleri ders görevi bulunmaması durumunda bu ders saatleri için de anılan kurslarda ders görevi alabilecekleri hususunun goz önünde bulundurulması gerekmektedir.