Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Münbiç'e operasyon yapılacağını duyurmuştu. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekilme kararı aldığını söylemişti. Bölgede tek kalan YPG, Türkiye'nin operasyon mesajlarının ardından bölgeden çekileceğini açıklayıp rejim güçlerini Münbiç'e davet etti. Suriye Rejim Güçleri de bu gelişmelerin ardından, Münbiç'e girip bayrak diktiklerini duyurdu.

'BİRLİKLERİMİZ MÜNBİÇ'E GİREREK BAYRAK DİKTİ'

Uluslararası haber ajansı Reuters, YPG'nin Esad rejimine Münbiççağrısı yaptığını iddia etti. Çağrının ardından Suriye ordusundan açıklama yapıldı.

Açıklamada, 'Birliklerimiz Münbiç'e girerek Suriye Cumhuriyeti'nin bayrağını çekti' ifadeleri kullanıldı. Suriye ordusu, 'Menbiç'teki tüm Suriye vatandaşları ve diğerleri için güvenlik garantisi' verdi.


RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

Rusya, Münbiç'in Esad'a bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, YPG'nin çağrısı sonrası Suriye ordusunun Menbiç'e girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

YPG: BÖLGEYİ TÜRKİYE SALDIRILARINDAN KORUYUN

Terör örgütü YPG'den yapılan açıklamada 'Suriye hükümetini çekildiğimiz bölgelerde, özellikle Münbiç'te, Türkiye'nin saldırılarından koruması için kontrolü sağlamaya davet ediyoruz.' denildi.

ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI

ABD Başkanı Donald Trump'ın 19 Aralık'ta açıkladığı Suriye'den askerlerini çekme kararının ardından, YPG işbirliği yapmak için Rusya ve Suriye ile görüşmelere başlamıştı. Bu görüşmelerde YPG, Rusya'dan, Suriye ordusunun YPG'nin kontrolü altındaki bölgeye gelerek Türkiye ile arasındaki sınırları korumasını talep etti.


ERDOĞAN'DAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte Fırat'ın doğusuna gelecek aylarda bir operasyon düzenleneceğini, hem terör örgütü YPG'nin hem de güneyde DEAŞ'ın hedef alınacağını duyurmuştu.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: REJİMİN KONTROLÜNE GEÇMELİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, çarşamba günü, 'Amerikan askerinin çekilmesinin ardından onların elindeki bölge, Suriye ordusunun kontrolüne geçmeli' demişti.