2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem toplu sözleşmesi imza altına alınırken, içerisinde bir çok hatalar ve eksiklikler olduğu, yuvarlak kararlara yer verildiği, cek cak’larla bir toplu sözleşmenin akdedilmeyeceği, konfederasyonumuzca ve ilgili tüm sendikalarımızca defalarca ifade edilmişti.

 

Bu kapsamda, “TRT’de Yapım ve Yayın Hizmetlerinde fiilen görev yapan personele aylık ilave 100 TL ödenir.” hükmünün belirsizliği ve içerdiği kapsamın net olarak ortaya konulmaması nedeniyle TRT kurumunda bir çok çalışana ek ödeme yapılmamış, bu çerçevede sorumlu sendikacılık bilinciyle harekete geçen konfederasyonumuza bağlı Türk Haber-Sen TRT kurumuna başvurarak konuyu yargıya taşımıştı.

 

İmzasına sahip çıkamayan, çalışanların hakkını savunamayan, çalışma barışını bu şekilde ortadan kaldıran sendikanın iş bilmezliği, toplu sözleşme olarak ifade edilen hususun hiçe sayılmasına ve ne yazık ki idare elinde oyuncak hale gelmesine yol açmıştır.

 

Yaşanan adaletsizliğe ilişkin olarak Türk Haber-Sen, 9. İdare Mahkemesinde açmış olduğu dava ile toplu sözleşmedeki beceriksizlik ve eksiklik mahkeme kararı ile ortadan kaldırılmıştır.

 

9. İdare Mahkemesi, “Eşit işe eşit ücret” hakkı” “Adil ve elverişli ücret hakkı” “Eşit muamele görme hakkı” gibi evrensel hakları dikkate alarak, ilgili personelden fiili olarak görev yapanların tamamının 100 TL’lik ek ödemeden yararlandırılması hususunda karar vermiştir.

 

SEDAT YILMAZ: BU KARAR BİZİM HAK MÜCADELEMİZİN TESCİLİ NİTELİĞİNDEDİR

 

Hukuk zaferini değerlendiren  Türk Haber-Sen Genel Başkanı Sedat Yılmaz, bu davanın toplu sözleşmenin belirsizliğine karşı açılmış ve kazanılmış ilk dava olduğunu ifade etti. Yılmaz, “2015 yılında imzalanan, 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan, adına ise birilerince ‘Tarihi başarı’ denilen toplu sözleşmenin enkazlarını kaldırmak yine Türkiye Kamu-Sen ve Türk Haber-Sen’e düşmüştür.  

 

Attığı imzaya sahip çıkmayanların, çalışma barışını dinamitleyenlerin bu mahkeme kararının ardından yüzleri kızaracak mıdır? Biraz olsun utanacaklar mıdır? Bu mahkeme kararı, Türk Haber-Sen olarak, üyelerimizin ve kamu çalışanlarının hak ve menfaatleri doğrultusunda verdiğimiz mücadelenin bir nişanesi ve tescili olmuştur.

 

 1 Ağustos 2017’de başlayacak olan yeni toplu sözleşme görüşmeleri öncesi mahkemenin verdiği bu karar sözüm ona yetkili sendikanın suratına bir tokat gibi çarpılmıştır. Yargı yaşanan adaletsizliğe dur derken, aynı zamanda birilerinin iş bilmezliğini de tescil etmiştir.

 

Türk Haber-Sen olarak, mahkemenin verdiği bu kararın tüm TRT çalışanlarına hayırlı olmasını diliyor, her türlü haksızlık ve adaletsizlik karşısında Türkiye Kamu-Sen ve Türk Haber-Sen olarak duracağımızı bir kez daha ilan ediyorum” dedi.