Bunu yapmayan öğretmenler soruşturma geçirebilir! Bunu yapmayan öğretmenler soruşturma geçirebilir!

Boşanma özrü var mı, boşanan öğretmenler tayin isteyebilir mi?

Gerek ogretmenlericin.com üzerinden gerekse de kişisel olarak boşanma nedeni özür grubu atama çeşitleri içerisinde yer alıp almadığı konusunda çokça soru almaktayım. MEB'de önceki yıllarda özür grubu atama dönemlerinde boşanmaya bağlı özür grubu isteyen öğretmenler bulunmaktadır ancak bu özür grubu çeşidi yıllar önce kaldırıldı. Lakin boşanmanın durumuna göre yine de özür grubu tayin istenebilmektedir. Bu hususu da ele alacağım.

ÖZÜR GRUBU ATAMA ÇEŞİTLERİ

Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlerin özür grubu atama dönemleri Ocak ve Ağustos aylarına denk gelmektedir. Yıl içerisinde MEB 2 defa özür grubundan yer değiştirme başvuruları almakta olup ilgili özür grubuna bağlı olarak öğretmenler il içi veya il dışı tayin istemektedir. Son yayınlanan öğretmenlerin 2018 yılı ocak ayı aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme kılavuzu çerçevesinde özür grubu atama çeşitlerini hatırlayalım.

Öğretmenlerin özür grubu atama çeşitleri;


Sağlık Özrü (Sağlık mazeretine bağlı yer değiştirmeler)

Eş Durumu (Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmeler)

Can Güvenliği (Can güvenliği mazeretine bağlı yer değiştirmeler)

Engellilik Durumu (Engellilik durumuna bağlı yer değiştirmeler)

Diğer Durumlar (Diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler)

Sağlık özrü, eş durumu, engellilik durumu hakkında hemen hemen tüm öğretmenlerin bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum. Can güvenliği ile diğer durumlar için özür grubunda kafa karışıklığına neden olan hususlar yer almaktadır. Örneğin öğretmen boşanma durumunu diğer durumlar altında düşünmekte olup, boşanmaya bağlı olarak özür grubundan il dışı veya il içi tayin isteyebileceği gibi yanlış bir algıya sahip olmaktadır.

MEB BOŞANMA ÖZÜR GRUBU

Boşanan öğretmen tayin isteyebilir mi? Milli Eğitim Bakanlığında şu anda hali hazırda yürürlükte olan yasal durumlara göre boşanmaya bağlı özür grubu tayin hakkı bulunmamaktadır. Daha önceden uygulanmıyor muydu? Evet eskiden öğretmenler boşanma durumunda tayin isteyebiliyordu ancak MEB bunu uzun süre önce kaldırdı. Boşanma durumunda tayin dilekçesi veren öğretmenlerin dilekçeleri en son 2004 yılında kabul edilerek tayin hakkı verildi.

2005 YILINDA KALDIRILDI

Boşanma özür grubuna girer mi? Boşanma özrü öğretmenler tarafından suistimal ediliyor gerekçesi ile 2005 yılında kaldırıldı. Boşanma özrüne bağlı yer değiştirmeler en son 2004 yılında uygulandı. Boşanan öğretmenin tayin hakkı 2004 yılından sonra uygulanmamış oldu. 2004 yılında yayınlanan atama yer değiştirme kılavuzunda İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler başlıklı 15.Maddede yer alan hüküm;

2) Eşinin öldüğünü veya eşinden boşandığını olay tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde belgelendirenler,yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler.

MEB boşanma özrüne kılavuzda yıllardır yer vermiyor. Yukarıda belirttiğim madde en son 2004 yılında uygulandı. Maddenin "ölüm" kısmı halen uygulanıyor. Ancak boşanma durumunda tayin uygulanmıyor. Diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler kısmında özür grubundan ölüm nedeni ile tayin istenebilmektedir;

Öğretmenlerden;
a) Eşi veya çocuğu ölenler, eş veya çocuklarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde istedikleri yere yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir.

Maddesi Ocak 2018 özür grubu kılavuzu içerisinde Diğer Nedenler kısmında yer aldı.

TEHDİT VE CAN GÜVENLİĞİ

Yazımın başında Lakin boşanmanın durumuna göre yine de özür grubu tayin istenebilmektedir cümlesini kurmuştum. Buna açıklık getireyim. Boşanmaların hepsi iyi sonuçlanmayabiliyor. Tehditler, boşanmada yaşanan diğer sorunlar yer alabiliyor. Bu durumu yaşayan öğretmenler özür grubunda can güvenliği nedeni gerekçesi ile yer değiştirme talebinde bulunabilirler. Eğer boşanılmak üzere olunan eş ya da boşanılmış eş tehdit ediyorsa, şiddet ve rahatsızlık uyguluyorsa bunu resmi olarak belgelemek şartı ile öğretmen il dışı ya da il içi özür grubundan yer değiştirme talebinde bulunabilir.

 Özür grubu yer değiştirme

Can güvenliği mazeretine bağlı yer değiştirmeler kısmında yukarıda belirtilen hususlar geçerli ise boşanan öğretmen can güvenliğine bağlı olarak yer değiştirme yapabilir. Tekrar belirteyim "boşanmaya bağlı özür grubu yok" kaldırıldı ancak eğer boşanmadan dolayı belirttiğim hususlar ortaya çıkarsa öğretmen "can güvenliğine bağlı özür grubu tayini" isteyebilir. Konu altından bu yazı ile ilgili soru sorabilirsiniz.

Arif Muzaffer KUL