5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisinin sosyal ve mali haklarının belirleneceği Toplu Sözleşme görüşmeleri dün başladı. Hükümet adına Kamu İşveren Heyetine başkanlık eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın’ın değerlendirmeleriyle başlayan görüşmede ilk gün Memur-Sen’e bağlı sendikalar hizmet kollarına ilişkin tekliflerini ve gerekçelerini anlattılar.

 

BAKAN SELÇUK'TAN 'İMKÂN' VURGUSU

Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk AK Parti hükümeti döneminde kamu görevlileri ile ilgili yapılan çalışmalara dikkat çekerek taleplerin imkânların göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Selçuk'un konuşmasında mevcut imkânlara dikkat çekmesi hükümet tarafından gelecek teklifin yüksek olmayacağı şeklinde yorumlandı.

 

AMACIMIZ MASADA ADALETİ TESİS ETMEK OLMALI

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmelerin yapıldığı toplantının açılışında toplu pazarlık masasının hedefinin kamu görevlilerini sürdürülebilir adil refah düzeyine ulaştırmak, yasak ve engellerden kurtarmak, çalışma şartları noktasında saygın iş anlayışıyla buluşturmak olduğunu söyledi.

Emeğin hakkının ekonomik öngörülere, finansal tahminlere, reel sektör odaklı verilere dayalı bir zemine mahkûm ve mecbur bırakılmasını doğru bulmadığını söyleyen Yalçın, “Bu masa, bağcıyı dövmenin değil üzümü adil şekilde paylaşıp birlikte yemenin masasıdır. Bu masa, sosyal maliyetleri azaltma, ekonomik maliyetleri emek tarafı lehine katlanma kapasitesini artırma masasıdır. Bu masa, adaletin tesis edileceği, kalkınmanın teyit edileceği hükümlerin, rakamların, oranların ve hakların ortak akılla, yetkili tarafların imzasıyla kayıt altına alınacağı masadır.” şeklinde konuştu.

 

624 TEKLİF MASADA TARTIŞILACAK

2015 yılında yapılan 3. Dönem Toplu Sözleşmesinde 744 teklifin 213’ünün  kazanıma dönüştüğünü, 2017 yılında yapılan 4 . Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde ise 652 teklifin masaya taşındığını ve bunların 258’inin kazanıma dönüştüğünü söyleyen Yalçın “Bugün 5. Dönem Toplu Sözleşme için masaya yetkili konfederasyonun ve yetkili sendikaların sunduğu teklif sayısı 657 gözüküyor. 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde taraflar, 6. Dönem Toplu Sözleşme masasına sunulacak teklif sayısını azaltmayı sağlayacak iradeyi ortaya koymalıdır. Kamu İşvereninden beklentimiz budur.” ifadelerini kullandı.

 

TOPLANTI ÖNCESİ GERGİN ANLAR

Toplu sözleşme salonunda, teklifleri tartışılacak 11 hizmet kolundaki yetkili sendika yöneticileri hummalı bir çalışma yürütürken bir grup KESK üyesinin toplu sözleşme görüşmelerin yapıldığı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yürümek istemesinin engellenmesi üzerinde KESK temsilcisi toplu sözleşme toplantı salonunda bağırarak “Üyelerimiz polis tarafından coplanıyor. Bununla gurur duyabilirsiniz” şeklinde konuştu.

KESK adına görüşmelere katılan Genel Sekreter Ramazan Gürbüz’ün toplantı sırasında açıklama yapması üzerinde salonda gergin anlar yaşandı. Üyelerinin Çalışma Bakanlığına yürümesine izin vermediğini belirten KESK temsilcisi, “Üyelerimiz Çalışma Bakanlığına yürüme ve Bakanlık önünde taleplerini dile getirme talebinde bulunuyor. Ama polis KESK yöneticilerini gözaltına alıyor” ifadelerini kullandı.

KESK’in daha önce yaptığı gibi kamu görevlilerinin hakları için büyük öneme sahip bir süreci sabote etmeyi hedeflediğini söyleyen diğer katılımcılar toplantı salonunda yapılan açıklamanın art niyetli olduğunu söyleyerek 'Burası korsan bildiri sunulacak bir yer değildir. Milyonlarca insanın göz kulağı burada. Yetkisiz bir şekilde masada bulunan, bununla da yetinmeyip 5 milyonu aşan memur ve memur emeklisinin gözünü diktiği toplu sözleşme masasını provoke etmeye ve basın toplantısına çevirmeye kimsenin hakkı yok. Hiç kimsenin burayı kamu emekçilerinin haklarının konuşulduğu mecra olmaktan çıkaramaya hakkı yok” şeklinde tepki gösterdiler.

Önceki yıllar da KESK heyetinin izinsiz bir şekilde Bakanlığa yürümek istemesi üzerine çıkan arbedeyi gerekçe gösteren KESK Başkanı Lami Özgen, toplantı salonunda açıklama yapmak istemiş, toplantı esnasından da masadan kalkıp yerine KESK'in yürütme kurulu kadın üyesini davet etmesi üzerine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Sizin niyetiniz kadınların sorunlarını dile getirmek değil. Toplu sözleşme düzenini bozmaya hakkınız yok. Konuşmak istiyorsanız yerinizden düşüncelerinizi ifade edin. Kadınları istismar etmeyin. Bu yaptığınız masayı provokedir.” diyerek tepki göstermişti.

www.ajanskamu.net