ANNELERİN yüzünü güldüren uygulamanın ayrıntıları belli oldu. Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı yönetmelik; çocuk okul çağına gelene kadar kısmi çalışma imkanı getiren düzenlemeden nasıl yararlanılacağını ortaya koydu. İşçinin imkandan yararlanması için 1 ay önceden işverene yazılı başvurması, işverenin de 1 ay içinde talebe cevap vermesi gerekiyor.

Maaş ise çalışılan süreye orantılı olarak alınacak. Kadın işçiler doğumdan önce ve sonra 8 ^ hafta, eğer çoğul gebelik varsa 10 hafta A analık izni yapıyor. Buna ek olarak çocuk * sayısına göre 60 ila 180 gün arası yarım gün izin kullanabiliyor.

İşçi, yeni uygulama ' ile birlikte bu izinlerin bitiminden itibaren i çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecek. İşçi, talebini, bu haktan faydalanmaya başlamadan en az 1 ay önce işverene yazılı olarak bildirecek. Yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde işveren tarafından karşılanacak.

İŞVEREN BELİRLEYECEK

İşveren tarafından süresi içinde işçinin talep dilekçesine cevap verilmemesi halinde; talep, işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanacak. Ebeveynlerden birinin çalışmaması halinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamayacak. Kısmi süreli çalışmada; belirlenen günlük ve haftalık çalışma süresi içerisinde işin yapılacağı zaman aralığını, işyerinin gelenekleri, işçinin yapmakta olduğu işin niteliği ve işçinin talebi dikkate alınarak işveren belirleyecek.

Takvim Gazetesi

Ajans Kamu/www.ajanskamu.net