Bir ihbar mektubuyla ortaya çıkan olayda, İstanbul Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Suriyeli öğrencilerin taşıması ihalesinde, hiçbir Suriyeli öğrenciyi taşımayan “Yücel Turizm” adlı bir firmaya, iki milyon liralık ödeme yapıldığı, ayrıca Kağıthane İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ayhan Kurt’un, Suriyeli öğrencilerin taşımalı eğitim gördüğü 47 okuldaki okul müdürlerine baskı yaparak, görevden almakla, öğretmenlik yaptırmamakla tehdit ederek; taşınmayan öğrencileri çizelgelerde taşınmış gibi gösterilmesini sağladığı da iddia edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, ihale yolsuzluğuna ilişkin inceleme yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişlerinin de olayı kapattıkları söylenen skandala ilişkin bir soru önergesi verdi. Suriyeliler kullanılarak yapılan yolsuzluk olayının ilk olmadığının altı çizilen önergede “Suriyeli çocukların eğitiminden sorumlu olanlar, eğitim vermediği gibi, yolsuzluklarını da onların üzerinden yapıyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Konunun aydınlatılması için Meclise sunulan önergede Bakan Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu:

1. İstanbul Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki ihale yolsuzluğu iddiaları hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişleri tarafından bir inceleme yapılmış mıdır?
2. İnceleme başlatılmış ise, ihale yolsuzluğu doğru mudur?
3. Okul müdürlerinin, taşınmayan öğrencilerin taşınmış gibi gösterilmesi için Kağıthane Milli Eğitim Şube Müdürü Ayhan Kurt tarafından baskı altına alındığı iddiaları doğru mudur?
4. Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişlerinin yolsuzluğu kapattıkları iddiaları doğru mudur?
5. Kağıthane Milli Eğitim Müdürlüğüne her yıl aynı müfettişlerin gönderildiği doğru mudur?
6. Tüm bu iddialar doğruysa ilgili kişiler hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır?