Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Üniversiteye giriş sınavları olarak iki aşamadan oluşan YGS ve LYS sınavlarının, yılda birden çok kez yapılacağını söyledi. Sınavlar, Türkçe-Edebiyat, Matematik, Sosyal Bilimler, Fen ve Yabancı Dil alanlarından senede sadece bir kez gerçekleştiriliyor. illi Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dün İstanbul Aydın Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yıl açılış törenine katıldı.

Törende Milli Eğitim Bakanlığının son yürüttüğü çalışmalara değinen Bakan Yılmaz'dan 2 milyondan fazla öğrencinin girdiği üniversite sınavlarıyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Yılmaz, yüksek öğretim reformunu hayata geçireceklerini belirterek, Yüksek Öğretim Kalite Kurumu ve Yüksek Öğretim Planlama Kurumu oluşturacakların] duyurdu.

Yılmaz üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili olarak ''Yüksek öğretime geçiş sınavlarını yılda birden çok yapacağız' dedi. Üniversiteye giriş sınavı iki basamakta gerçekleşiyor. İlk aşama Yüksek Öğretime Geçiş (YGS), ikinci aşama ise Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS). Herhangi bir yüksek öğretim bölümüne girmek isteyen bir öğrencinin YGS'ye katılımı zorunlu. Fakat dört yıllk bir fakülteye yerleşmek isteyenler öğrenci YGS'den sonra yapılan LYS'ye de girmek zorunda.

 Türkçe-Edebiyat,Matematik, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Yabana Dil alanlarından yılda sadece bir kez gerçekleştiriliyor. Yabancı dil eğitimine öncelik vereceklerini de açıklayan Yılmaz ''Kendi ana dilinizde nasıl kendinizi ifade edebiliyorsanız, bir yabancı dille de kafanızda olanı anlatabilmeniz gereklidir. Önümüzdeki dönemden pilot iller seçerek 5. sınıflan yabana dil ağırlıklı sınıf haline getireceğiz' diye konuştu.

TEOG sınavıyla eğitimde eşitliğin sağlandığını ifade eden Bakan ismet Yılmaz şunları kaydetti:'Bir TEOG sınavımız oldu, orta okuldan liseye geçiş için. Bu sınavda 120 sorunun, 120'sini yapan öğrencilere baktım, fırsat eşitliğini sağladığımızı düşünüyorum. Kimisi istisna diyor ama vereceğim örnekler istisnanın çok ötesinde 120 soruyu çözenlerden birisi Van Erciş'ten. Hiçbir zaman il merkezlerini söylemedim.

Bir diğeri Van'ın Edremit ilçesinde, Ağrı Diyadin'den, Muş Varto'dan, Şırnak idil'den, Tunceli Çemişgezek'ten. Tunceli Çemişgezek'ten TEOG'da birinci olan çocuk şimdi Robert Koleji'nde okuyor, işte bu fırsat eşitliğidir' dedi.

 

Ajanskamu/www.ajanskamu.net