AK Parti 120. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun önceki gün kabul ettiği Kudüs tasarısını değerlendirdi. 

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre BM Genel Kurulu'nun onurlu bir duruş sergilediğini belirten Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Kudüs meselesi, bölgede zaten sıkıntılı olan durumu, çok daha içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Türkiye olarak zirve dönem başkanı olduğumuz İslam İşbirliği Teşkilatını harekete geçirerek, Kudüs'ü Filistinlilerin başkenti ilan etmek suretiyle bu durum karşısındaki tavrımızı net şekilde ortaya koyduk. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika'nın vetosu üzerine bu konuda karar alamadı. Biz, ‘Dünya 5'ten büyüktür' derken işte tam da bu durumu kastediyoruz.

DÜNYA 1'DEN 196 KEZ BÜYÜKTÜR

Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ki: dünya 5'ten büyüktür. Hele hele 1'den hayli hayli büyüktür, 196 kez büyüktür. Amerika'nın konunun Genel Kuruldaki görüşme öncesinde gösterdiği tavır da insanlığın vicdanında derin yaralar açmıştır. Demokrasi tarihine bu çok çirkin ve affedilmez bir tespit olarak yerini alacaktır. ‘Ben güçlüyüm, benim nükleer başlıklı silahlarım var, benim her türlü uçaklarım, bombalarım var...' Bunlar size güç kazandırmaz. İşte yanınızda sadece İsrail'i bulursunuz veya ona benzer beş altı ülkeyi bulursunuz; bununla beraber karşınızda 128 ülkenin dimdik ayakta durduğunu görürsünüz.

BÖYLE YAKLAŞAN DERSİNİ ALIR

Çekimser davranan veya katılmayanların yeri de büyük ihtimalle 128'in yanıdır. Bizim son ana kadar tespitimiz 160 ila 190 arası kabul oyunun çıkacağı istikametindeydi. Ama Beyaz Saray telefonların başına geçti, bu ülkeleri tek tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. İnsanoğlunun, hele hele devletlerin demokratik iradeleri ne zamandan beri paralarla satın alınmaya başlandı?! Demokrasi, iradelerin satın alındığı bir sistem değildir. Böyle yaklaşan varsa dersini almaya mahkumdur.

ONURLU BİR DURUŞ SERGİLENDİ

Hiçbir ülkenin açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği bu tür durumlarda, mali ve siyasi gücüne güvenerek dünyayı pervasızca tehdit etmeye hakkı yoktur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, tehdidlere rağmen onurlu bir duruş sergileyerek, 9 red oyuna karşılık 128 kabul oyuyla Kudüs ile ilgili kararı kabul etmiştir. Böylece Amerika'nın, Kudüs ile ilgili attığı adımın hukuksuzluğu ve uluslararası toplum tarafından meşru görülmediği Birleşmiş Milletler tarafından da ortaya koyuldu.

TEMENNİM, YANLIŞTAN DÖNER

Temenni ederim ki ABD başını iki elinin arasına alır, bu durumu değerlendirir, ‘ya dünya böyle düşünüyorsa, bu kadar bu işe ‘hayır' diyorsa.. demek ki bu ülkeler hiçbir zaman Kudüs'e gelmeyecek (elçiliği taşımayacak)... Öyleyse bizim de bu attığımız yanlış adımdan geri dönmemizde fayda var' demesi, Trump iradesinin doğru tecellisi anlamına gelir. Dünyamızın yakın tarihi bu tür güç gösterilerinin acı sonuçlarıyla dolu.

3 LİDERE KUDÜSTELEFONU 

Kudüs mesaisine dün de devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. İlk görüşme Putin ile oldu. Erdoğan, BMGK ve BM Genel Kurulundaki Kudüs tasarılarına desteğinden dolayı Putin'e teşekkür etti. Görüşmede, BM Genel Kurulunda alınan kararla, ABD'nin Kudüs konusundaki beyanının gayri hukukiliğinin ortaya koyulmasının memnuniyet verici olduğu vurgulandı. 

İki lider ayrıca ikili ilişkiler ve Suriye konusunda da fikir alışverişinde bulundu. Erdoğan akşam saatlerinde de Steinmeier ve Abbas ile görüştü. Alman mevkidaşına karara verilen destekten dolayı teşekkürlerini ileten Erdoğan, oylamada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de duyarlı bir tavır sergilemelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan ve Steinmeier, ikili ilişkilere ivme kazandırmak için karşılıklı olarak çaba harcamanın önemine de dikkati çekti. Erdoğan-Abbas görüşmesinde de iki lider Filistin devletine uluslararası sahada desteğin güçlendirilmesi için koordinasyon halinde birlikte çaba harcama konusunda mutabık kaldı. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kudüs meselesinde de Filistinlilere öteden beri verilen destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsında tüm Türk halkına müteşekkir olduklarını söyledi.

MEYVESİNİ TOPLUYORUZ

Suriye ve Irak'ta durumun giderek kontrol altına alındığını belirten Erdoğan, bölgede Rusya ve İran ile kurulan güçlü işbirliğinin meyvelerini almaya başladıklarını vurguladı. Erdoğan, “Amerika Birleşik Devletleri'yle de hassasiyetlerimize saygı gösterilmesi şartıyla bölgede birlikte çalışmaktan memnuniyet duyarız. Körfez ülkelerinin kendi aralarında birlik ve beraberliği sağlamada, dışarıdan bölgeye yönelen tehditlerin üstesinden gelebilmeleri de mümkün değildir. Biz bu doğrultudaki çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz” dedi.