Devlet memuriyetine girenler, belli şartların varlığı halinde kademe ilerlemesi de yaparak, ulaşabilecekleri en üst derecenin son kademesine kadar ilerleyebiliyorlar.

657 sayılı Devlet Memurları Kanun, memuriyete giriş derece ve kademelerini ilgililerin eğitim durumlarına, unvanlarına ve hizmet sınıflarına göre farklı belirlemiş ve normal koşullarda her bir hizmet yılı karşılığında memurların 1 kademe ilerlemesi yapmasını öngörmüştür.

Ancak, her bir hizmet yılı karşılığında 1 kademe ilerlemesi yapmanın yanı sıra memurlar; eğitim durumlarındaki değişikliklerden, memuriyet dışı bazı hizmetlerinin varlığından, askerlik süresinden, belli bir süre disiplin cezası almamış olmaktan v.b. bazı hususlardan kaynaklı olarak da kademe ilerlemesi yapabilmektedirler.

Memurun kademe ilerlemesi yapması

Kademe ilerlemesi; görevinin önem ve sorumluluğunda herhangi bir değişiklik olmaksızın, memurun bulunduğu derecedeki aylık göstergesinin ilerlemesidir.

Kademe ilerlemesi yapan memurun aylığı, ilerleme tarihini izleyen aybaşından itibaren ilerlediği kademenin göstergesi esas alınarak ödenir.

Ancak, kademe ilerlemesi yapılabilmesi için; memurun bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması gerekir.

Memurun kademesi nasıl ilerler?

Kademe ilerlemesi yapabilmek için gerekli şartları taşıyan memurun kademesi, kademe ilerlemesi yapmaya hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere ve başkaca bir işleme gerek olmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılırlar.

Gerekli şartları taşımadığı için kademe ilerlemesine hak kazanamayan memurlar, kurumlarınca her ay alınan toplu onaylarla belirlenir. Öte yandan, kademe ilerlemesi yapan ancak ilerlemeye müstahak olmadığı sonradan anlaşılan memurların yapmış olduğu kademe ilerlemesi, ilerlemiş sayıldıkları tarihten geçerli olarak iptal edilir.

Ayrıca, aday memurlar, girdikleri derecenin hak ettikleri kademe aylığını alırlar ve asaletleri tasdik edilinceye kadar kademe ilerlemesi yapamazlar.

Memurun kademe ilerlemesi yapmasına imkan veren diğer haller

Bazı hallerde, kademe ilerlemesi için gerekli olan “bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olmak” şartı aranmadan, memur kademe ilerlemesi yapabiliyor.

Öreğin;

*Son 8 yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memur, bir kademe ilerlemesi alıyor.

*Belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlere atanan memur, bu yerlerde fiilen çalışmak suretiyle geçirdiği her iki yıl karşılığında bir kademe ilerlemesi alıyor.

*Memuriyete girdikten sonra, memuriyete giriş seviyesi daha ileri olan bir öğrenimden mezun olan memur, yeni öğrenim durumu esas alınarak hakkında intibak işlemi yapılmak suretiyle ilave kademe/kademeler alabiliyor.

*Memurlardan bazıları, görev aldıkları hizmet sınıfından dolayı kademe/kademeler alabiliyor.

*Master, doktora ve doktora üstü eğitim görev memur, ilave kademe/kademeler alabiliyor.

*Kendisi veya eşi doğum yaptığı için aylıksız izin kullanan memur, bu amaçla kullandığı aylıksız izin sürelerinin her bir yılı karşılığında bir kademe ilerlemesi alabiliyor.

*Memuriyet öncesinde veya memuriyetten ayrılarak özel iş yerlerinde ya da serbest olarak çalışıp memuriyete giren bazı memurlar, ilave kademe/kademeler alabiliyor. Ayrıntılı yazımız için tıklayınız …

Öte yandan, disipline aykırı fiil veya hallerinden dolayı hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanan memurun, bulunduğu kademede ilerleme yapmadan 1 - 3 yıl durabiliyor.