YÖK Başkanınca, düzenlenen 'tercih anke0SYS-20T7 tercih surecinde ti' sonuçlandı. Ankette oğpuan barajmı geçen; ama rencilerin tercihlerini etkileyen ana faktörler yüksek tercih yapmayan öğrencilerln bu süreçle ilgili puan, yüksek ücret ve yer iş, beklenti ve eğilimleri- yeterli bilgiye sahip olamama nin belirlenmesi amacıyla olarak belirlendi.

Devlete puan, vakıflara para yetmedi! YÖK Başkanlığınca ÖSYS-2017 tercih sürecinde puan barajını geçen. ama tercih yapmayan öğrencilerin bu süreçle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen 'tercih anketi' sonuçlandı Ankette öğrencilerin tercihlerim etkileyen ana faktörler yüksek puan, yüksek ücret ve yeterli bilgiye sahip olamama olarak belirlendi.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan yazılı açıklamaya göre anket, 19-23 Ağustos tarihlerinde. 'https;//tercihanket.yok.gov tr' ınternet adresinden Çevrımıçı olarak uygulandı. Anket, tercihte bulunmayan ve kayıtlarında e-posta adresi bulunan tüm öğrencilere iletildi. Böyle bir anket YÖK tarafından yükseköğretim tarihinde ilk defe yapılırken, öğrenciler anketi kimlik numaralarını kullanarak doldurdu. Anket çalışmasına kaalanların yüzde 40ı 3 ve daha fazla, yüzde 32 sı ise ilk defa üniversite sınavına girdiğini belirtti.

TERCİHLERDE EN ETKİLİ FAKTÖR 'İŞ BULMA İMKÂNI'

Adayların üniversite ve bolüm tercihlerini belirleyen faktörler arasında ilk sırayı öğrencinin tercih edeceği bolümden mezun olduktan sonra ıs bulma imkânı. 2'ncı sırayı ilgili bölümün giriş puanı. 3 üncü sırayı ise üniversitenin bulunduğu şehir aldı. Adaylar tercih sürecinde aile, öğretmen ve arkadaşlarının görüşleri sosyal medya. YÖK Adaş gibi birden fazla kaynaktan yararlandı. Adayların tercih surecinde en çok aile ve öğretmenlerin görüşlennı alarak hareket ettikleri görüldü.

PUANLAR DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE YETMEDİ

Adayların devlet üniversitesini tercih etmeme nedenlerim belirleyen faktörler arasında ilk sırayı yüzde 65.73 oranla 'öğrencinin istediği bölümler ıcın puanının yeterli olmaması'. 2'ncı sırayı yüzde 27,39 oranla 'kazanma şansının olduğu bölümleri bitirince iş bulamayacağı kaygısı', 3 üncü sırayı ise yüzde 13-23 oranla 'bazı üniversitelerdeki eğitimin kalitesi hakkındaki kaygılar' aldı. Adayların önemli bir kısmının. ÖSYS2017de almış oldukları puanların öğrenim görmek istedikleri bir devlet üniversitesi programı ıcın yeterli olmadığından tercihte bulunmadığı da belirlendi.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH ETMEME ANA NEDENİ YÜKSEK ÜCRET

Adayların yüzde 52,06'sı 'öğrenim ücretlerinin yüksek olması', yüzde 30.72'si 'istediği bölümler için puanının yeterli olmaması'' ve yüzde 13.37'sı de 'kazanma şansının olduğu bölümleri bitirince ıŞ bulamayacağı kaygısı' nedeniyle vakıf üniversitelerini tercih etmediğini belirtti.

MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE İLGİLİ OLUMSUZ ALGI VAR

Meslek yüksekokullarını (MYO) ter cıh etmeme nedenleri arasında ise ilk sırayı 'mezun olduktan sonra iş bulma imkanının kısıdı olması'. 2'ncı sırayı 'MYO'larla ilgili olumsuz algı'. 3 üncü sırayı ise 'MYO bölümleriyle ilgili yeterli bilgisinin olmaması' faktörü etkili oldu. Ankette, adayların vüzde 79'u MYO'larda uygulanan çift ana dal programı konusunda bilgilerinin olmadığını sadece vüzde 21 i bu program konusunda bilgilerinin olduğunu İfade etti. Ote yandan yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş* çift ana dal. yan dal İle kurumlararası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelikte 9 Haziran 2017'de yapılan değişiklikle. MYO öğrencilerine de lisans öğrencileri gibi çift ana dal diploma programına devam etme hakkı getirildi.

AÖFLERLE İLGİLİ OLUMSUZ ALGI

Adayların Açıkogreiım Fakültesi (AÖF) bölümlerini tercih etmeme nedenlerine etki eden tik 3 faktör arasında İse sırasıyla 'mezun olduktan sonra İş bulma İmkânının kısıdı olması', 'adayın AÖF bölümleri de ilgili yeterli bilgisinin olmaması' ve 'AÖF'lerle ilgili olumsuz algı' yer aldı. Ankete katılan adayların yüzde 48'inin ek yerleştirmede tercih yapmayı düşünmedikleri vuzde 64'ünün ise gelecek yıl YGS/ LYS ye yeniden girecekleri belirlendi. Elde edilen bulgular tercihte bulunmayan öğrencilerin önemli bir oranının ÖSYS201'T'de almış oldukları puanlarla ek yerleştirmede tercihte bulunmak istemediklerini ve öğrenim görmeyi İstedikleri bir yükseköğretim programına yerleşebilmek için bir sonraki yıl tekrar ÖSYS'ye başvuracaklarını gösterdi.

MÜRZA BUGÜN-HABER MERKEZİ

Doğru haber