Diplomaya yönelik alan değişikliği en son 2013 yılının Aralık ayında yapıldı ve o günden beri Bakanlık Diplomaya yönelik alan değişikliği ile ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Öğretmenler hiçbir resmi açıklama yapılmadan 3 yıl bekletilecek kadar değersiz insanlar mı?

Bizler sendikalarımıza sorduk neden alan değişikliği yapılmıyor diye sendikalarımızdan Atama bekleyen öğretmenler çok tepki gösterdikleri için Bakanlık sıcak bakmıyor cevabını aldık. Ayrıca Bakanlık müsteşarımız Sınıf öğretmenleri düşük puanlarla üniversiteyi kazanıp düşük puanlarla atanıyorlar ve daha sonra alan değiştirmek istiyorlar cevabını vermiş. Şimdi tek tek bu konuları açıklığa kavuşturalım.

Atama bekleyen öğretmenler neden tepki gösteriyorlar ?

Bakanlık yan alan değişikliği gibi bir şey icat etti ve 2012 yılında uyguladı 20 bine yakın öğretmen yan alanına geçti 10 bine yakın öğretmen özel eğitim ve taknoloji-tasarım öğretmenliğine geçti. Bu öğretmenlerin bir kısmı pişman olup 2013 te kendi alanına tekrar döndü. Şimdi soruyorum bakanlığa atama bekleyen öğretmenlerin tepksinin tek nedeni sizler değil misiniz ? Atama Bekleyen öğretmenler her tarafta öğretmenler uzmanı olduğu alan da çalışsın demiyorlar mı ? işte  bunun tek yolu Diplomaya yönelik alan değişikliğidir.

Müsteşarımız sınıf öğretmenleri düşük puanlarla üniversiteyi kazanıp düşük puanlarla atanıp alan değişikliği yapmak istiyorlar demiş. Sınıf öğretmenliği bölümü yıllardır üniversite yerleştirmelerinde hukuk fakültesi ve Rehber öğretmenlikle yarışan bir bölümdür. KPSS ile atamalarda en yüksek puanlarla kapatan bölümlerden bir tanesidir. Ayrıca Diplomaya yönelik alan değişikliği neden Sınıf Öğretmenliğinden Branş Öğretmenliğine geçiş olarak algılanıyor anlamış değiliz. Bakanlık yetkilileri Diplomaya yönelik alan değişikliği yaparsak bazı branşlarda açığımız kapanır bu nedenle yapmıyoruz diyorlarmış. 

Resmi rakamlara baktığımız da durumun hiç te bakanlığın düşündüğü gibi olmadığını anlaşılıyor 2013 te Diplomaya yönelik alan değişikliği yapıldığında 6-7 bin öğretmen alan değişikliği yapmış yani bakanlığın düşündüğü gibi on binlerce kişi alan değiştirmemiş ayrıca en fazla 1.300 kişi ile sınıf öğretmenliği branşına geçiş yapılmış. Yani Diplomaya yönelik alan değişikliği sınıftan branşa geçme gibi bir şey değil ve hiçbir branştaki açığı kapatacak kadar hiçbir branşa geçiş yapılmamış. 

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunuyoruz Bütün Normlar açılarak en son 2013 te yapılan Diplomaya yönelik alan değişikliği sonucu oluşan istatistiklerini inceleyin. Diplomaya yönelik alan değişikliğinin öyle korkulacak bir şey olmadığını anlayacaksınız.