İŞKUR, işe gitmedikleri süre içinde işçilere yapılan tüm ödemelerin yüklenici firmadan tüm faizi ile birlikte geri istedi. İŞKUR Diyarbakır İl Müdürlüğü, merkez Sur ilçesinde Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet yürüten okullarda istihdam ettiği 95 kişinin, Ergani ilçesinde 140 kişilik projeyi durdurdu, Kayapınar ilçesinde ise 200 kişinin işine son verdi. İŞKUR, Kayapınar Milli Eğitim Müdürlüğüne 2019 yılına kadar İŞKUR üzerinden personel verme uygulamasını durdurdu. İŞKUR, işten çıkarılmaların gerekçesini ''işe gitmemek'' olarak açıkladı.


ÖDENEN PARA FAİZİYLE GERİ İSTENDİ

 

İŞKUR Diyarbakır İl Müdürü İsmail Koç, 14 Şubat 2018 tarihli resmi yazıyla, Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden, müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucu oluşturulan raporlarına istinaden işe gitmedikleri süre içinde işçilere yapılan ödemelerin yüklenici firmadan tahsil edilmesini istedi. İlgili yüklenicilerin yasaklı hale getirilmesini isteyen İŞKUR, işçilerin işten çıkarılmasını talep etti. Talepler doğrultusunda Sur ilçesinde TYP kapsamında çalıştırılan 95 işçinin işine son verildi. 

 

‘SUR’DA İNSANLAR GÖREVE GİDEBİLDİ Mİ, İŞÇİLER GİTMEDİ’

 

Diyarbakır EĞİTİM-BİR SEN ve MEMUR-SEN Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, 95 kişinin işine, “sokağa çıkma yasağı nedeniyle eğitim ve öğretime ara verildiği Sur ilçesindeki yasaklı bölgede kalan okullardaki görevlerine gitmedikleri” gerekçesiyle verildiğini söyledi. 
Sokağa çıkma yasağı nedeniyle o dönemde Sur’da bulunan okulların zorunlu olarak eğitime ara verdiğini hatırlatan İl Başkanı Memiş, yasağın uygulandığı bölgelere güvenlik güçlerinin aylar sonra girdiği belirterek, böyle bir gerekçenin mantığa aykırı olduğunu dile getirdi. Sur’da çatışmaların yaşandığı dönemde çatışma alanında bulunan kamu kurumlarının hizmetlerine ara verdiğini anımsatan Memiş, “Sur’da insanlar görevine gidebildi de mi, bu işçiler gitmedi?” diye sordu.
 
‘300 İNSAN 1-2 KİŞİ YÜZÜNDEN CEZALANDIRILIYOR’

 

Ergani ve Kayapınar’da birkaç kişinin işe gitmemesi gerekçesiyle toplu olarak işten çıkarmaların yapıldığını, Kayapınar Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okullarda 2019 kadar İŞKUR’un eleman vermeme cezası verdiğine duyuran Memiş, “Bir, 1-2 işe gitmemişse bunların işten çıkarılması lazım. 300 insanı 1-2 kişi yüzünden cezalandırıyorlar. Bu uygulamalardan dolayı okullarda temizlik yapacak personel kalmadı. Okulun temizliğini okul müdürleri, öğretmenler yapıyor. Biz çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim görmeleri için ne zorluklarla baş ediyoruz ama İŞKUR İl Müdürünün bize gördüğü reva bu. Bununla ilgili söyleyecek söz bulamıyorum ve Allaha havale ediyorum.” şeklinde konuştu. 

 

MEMİŞ’TEN İLGİNÇ İDDİALAR

 

2017’de işe alımlar için İŞKUR tarafından noter huzurunda yapılan kura çekimine dair iddialarda bulunan Memiş, şöyle konuştu: “İŞKUR müdürüne buradan yine aynı sorunları dile getiriyorum. Noter huzurunda kura çekimleri yaptınız ama sonra bu listeler ne hikmetse yeni listelere dönüştürülüp şaibelere, rüşvete, suiistimale dönüştüren ve halkta tepkiler yaratan, şikayetlere konu olan alımlar yapıldı. Bunları neden yaptınız? Noter huzurunda yapılan kura çekimleri neden liste dışı bırakıldı. Dilinden dolayı mı yoksa dininden dolayı mı? Hangi gerekçeden dolayı ayıklandı bu sorunun cevabını bekliyorum. Önceden kapalı kapılar ardından listeler organize edilecektiyse, kura çekimi, noter, medya huzurunda yapılan bir şova gerek var mıydı? Geçmişteki gibi yine masa altı işlem yapılırdı ve şehirde de böylesi bir spekülasyon rüzgarı estirilmezdi.”

 

İŞKUR Müdür İsmail Koç’un 81 ilin İŞKUR müdürleri arasında koruma ile gezen tek müdür olduğunu ileri süren Memiş, “81 il içinde tek, koruma ile gezen başka İŞKUR müdürü var mı? Neden tuvalete bile koruma ile gidiyorsunuz, kendi çalışanlarınıza mı güvenmiyorsunuz? Halka mı güvenmiyorsunuz? Neden koruma ile geziyorsunuz? Buradan Emniyet yetkililerine de sesleniyorum: Bu zata neden koruma veriyorsunuz? Diyarbakır’da hiçbir kurum müdürü koruma ile dolaşmazken neden bu zata koruma veriyorsunuz?” diye sordu. 

 

İSTİFASINI İSTEDİ

 

İŞKUR Müdürü İsmail Koç’un görevini yapamadığını savunan Memiş, Koç’un istifa etmesi istedi. İstifa etmemesi durumunda görevden alınmasını istedi.