Memur Sen Diyarbakır temsilcisi Yunus MEMİŞ Diyarbakır İşkur il müdürüyle ilgili şok iddialarda bulundu.

MEMİŞ; işkurun diyarbakırda işçi alım ve toplum yararına hizmet çalışmalarında rüşevet, torpil vb iddilarda bulundunve kılıç kınından çıktı dedi. 

İşte MEMİŞ'İn o iddiaları;

Bismillah demiştik…
Ve; 'Kılıç' kınından çıktı…
Ey, İş-Kur Diyarbakır İl Müdürü…
Bilemiyorum…
Sizin, hayat anlayışınızda, inanc ve değerlerinizde; 'hak, hukuk, adalet' var mı?
Diyarbakır 'işsizlik ve istihdam' yönünde bölgemizin en sorunlu kenti. Bırakın daimi işi, ya da kadrolu işi, 6 aylık ya da 9 aylık bir iş için bile; her türlü fedekarlığı, tavizi vermeye hazır oldukları gibi; tüm zorlukları göğüslemektedir.
Ve istihdam alanında en büyük umutları da; her yıl İş-Kur'un yaptığı 'işçi' alımlarıdır. Ama ne yazık ki; tüm bu travmatik hale rağmen İş-Kur keyfiyet arzı içerisinde, uygulamalarda bulunuyor.
Sormak istiyorum; İş Kur 'toplum yararına çalıştırma' adı altında, işe aldığı kişileri hangi kriterleri baz alıyor?
Merak ediyorum.

1-Kura dediniz, noter huzurunda çekimler yaptınız. Sonra, bu listeleri her ne hikmetse; yeni listelere dönüştürüp, şaibelere, rüşvete, suistimale döndüren, halkta tepkiler yaratan, şikayetlere neden olan bir alım yapıldı?.. Neden?

2-Noter huzurunda çekilen isimler neden liste dışı bırakıldı. Dilinden mi, dininden mi? Hangi gerekçeden dolayı; ayıklandı?

3-Önceden kapalı kapılar ardından listeler organize edilecektiyse, kura çekimi, noter ve medya çağrılarak yapılan şova gerek var mıydı? Geçmişteki gibi; yine masa altı işlem yapılırdı? Şehir de böylesi bir spekülasyon rüzgarı estirilmezdi?…

4- Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, özellikle özel sektöre yönelik 'istihdam' amaçlı gönderilen işçilerin ekseriyetinin, hiç işe gitmeden bankamatik personel olaak, faaliyet gösterdiği, iddiaları ayukkta? Bu da işçi alımlarının ne kadar keyfiyetle yapıldığını ortaya koymaktadır.

5-Ey İş-Kur İl Müdürü.. Konuşurken mangalda kül bırakmayan!… Ancak icraata gelince, Diyarbakır'a geldiğiniz günden buyana,her türlü kurum içinde ciddi spekülasyonlara sebebiyet vermenizdeki sorun nedir?.. Uygulamalarınız ile söylemleriniz hep, çelişki içermektedir?

6- Mübarek Ramazan ayı içerisinde, evine bir lokma ekmek götüremeyen, yetim, muhtaç, mazlum, biçare insanlar işe alınmazken, altında lüks araçı bulunan, şunun, bunun adamı kişilerin gasp edecercesine, bu hakka, hukuka, adalete çöreklenmesi, hangi vicdanla kabulu mümkün olabilir?

7- İş-Kur Müdürü… Size 'İşe alımları' kim yapıyor dediğimizde, 'Ben alım yapmıyorum' diyerek, topu taca atıyorsun. Sorumluluktan kaçıyorsun.. Peki bu kuruma müdürlük yapamıyorsan, ne diye bu koltuğu işgal ediyorsun.

8- Eğer, hak, hukuk ve adaletten söz edecek bir vicdanı sorumluluk taşıyorsan, alımları kimin yaptığını, listeleri kimin organize ettiğini de çık; açıkla… Tabi yüreğin yetiyorsa.

9- Soruyorum Size. İş-Kur bünyesinde 'Bankamatik İş-Kurcu' var mı?. Varsa neden işlem yapmıyorsunuz?

10- Bakanlıktan Gelen müfettişlerin düzenlediği raporlara istinaden, kaç kişi işe gitmeden maaş aldıkları ortaya çıktı. Bu tespitler doğrultusunda, kaç yüz kişinin iş akdi fesh edildi?

11- Velhasıl… Ey İş-Kur Müdürü. Kurumu ve Diyarbakır'daki organizasyonları şeffaf ve adil bir şekilde, yönetemediğin ortadadır. Bir an önce istifa etmeni, ehil ve liyakatlı bir şahsın bu kurumun başına geçerek, hak, hukuk ve adalet ilkesiyle; 'İstihdama' öncülük etsin.

12- İş Kur'la ilgili şimdilik bu kadar diyoruz. Ve bunun tepkisini de bekliyoruz. Çünkü daha çok söylenecek, ifade edilecek, dillendirilecek mevzuu var.

Yunus MEMİŞ

Memur Sen Diyarbakır İl Temsilcisi