Türk Eğitim-Sen tarafından GMT.430.00/780 sayılı Doktora ve Yüksek Lisans Yapan Rehber Öğretmenlere Artırımlı Ek Ders Ücreti Ödenmesi konulu 1 Ekim 2018 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Söz konusu resmi yazıda ''Bilindiği üzere, Bakanlığınıza bağlı kadrolarda görev yapan öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans yapan öğretmenlere ek ders ücretleri %15 ve %5 oranlarında artırımlı ödenmektedir. Ancak bu ücret fiilen derse girmedikleri gerekçesi ile rehber öğretmenlere artırımlı olarak ödenmemektedir.


Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ''Ders niteliğinde yönetim görevi'' başlıklı 10. maddesinde ''(1) İlgili mevzuat hükümleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim gibi görevlerinden;


d) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları rehber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 18 saati, ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve fiilen görev yapma karşılığında ek ders ücreti ödenir.'' hükmü mevcut olup madde hükmü uyarınca rehber öğretmenlere haftada 18 saat ek ders ücreti ödenmektedir. Mezkur kararda rehber öğretmenlere fiilen derse girme görevi verilmemiş olup ek ders ücreti ders niteliğinde yönetim görevi kapsamında ödenmektedir.


Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin ''Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' kısmı ''Lisansüstü öğrenim gören öğretmenlere ilave ek ders ücreti'' başlıklı 8. maddesindeki ''(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir.'' hükmü uyarınca yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerden fiilen ders okutanlara ek ders ücretleri artırımlı olarak ödenmektedir. Fakat, fiilen derse girme imkanı olmayan, mevzuat gereği derse girme görevi bulunmayan rehber öğretmenlere, yapmış oldukları yüksek lisans ve doktoraların karşılığıda ek derslerini sırasıyla %5 ve %15 artırımlı olarak ödenmemektedir. 

Yukarıda açıkladığımız mevzuat hükümlerinde ek ders ücretinin artırımlı olarak ödenebilmesi için fiilen ders okutma şartı getirilmiştir. Ancak, evzuat hükümlerinde rehber öğretmenlerin fiilen derse girme görevi bulunmadığından ek ders ücretleri artırımlı ödenmeyerek rehber öğretmenlerin mağduriyetine sebebiyet verilmektedir. Aynı çalışma ortamında çalışan ve öğretmen olarak görev yapan devlet memurları arasında bu şekilde bir ayrım yapılmasının kabulü mümkün olmadığı gibi hakkaniyet kurallarına da aykırıdır.


Bu bağlamda; Bakanlığınıza bağlı okul/kurumlarda görev yapan rehber öğretmenlerden, doktora ve yüksek lisans yapanlara ek ders ücretlerinin diğer öğretmenler gibi sırasıyla %15 ve %5 artırımlı ödenmesi, ek ders ücretlerinin artırımlı ödenebilmesi için gerekli mevzuat değişiklerinin yapılması hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.