16 Kasım” Dünya KOAH Günü” olması sebebiyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinik Binası girişinde KOAH farkındalık ve bilgilendirme standı kuruldu. Poliklinik hizmeti almaya gelen hastalara KOAH hastalığının önemine dair bilgilendirmelerin yapıldığı ve broşürlerin dağıtıldığı standa Sağlık Bakım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Serap Akkaya Efe, Birim Sorumlusu Serap Ayhan, Eğitim Birimi çalışanları Yeşim Kılıçaslan ve Hicran GÜNAY katılım gösterdi.

Bilgilendirme standını ziyaret eden hasta ve yakınları edindiği faydalı bilgilerden dolayı, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yönetimine teşekkürlerini iletti.

KOAH NEDİR?

KOAH; “ Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı” isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismidir. KRONİK kelimesi uzun süredir devam eden anlamındadır.OBSTRÜKTİF kelimesi tıkayıcı anlamındadır ve bu hastalıkta nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır.O halde KOAH’ı, “uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır” şeklinde tarif edebiliriz. Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır.

KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar.