İşyeri hekimlerinin çalışanlara e-reçete düzenleyebilmeleri için İSG KATİP üzerinden görevlendirilmesinin yapılmış olması zorunlu. Sisteme geçiş için, işyeri hekimlerinin 31.12.2017 tarihine kadar gerekli otomasyonları ve elektronik imzalarını temin etmeleri gerekiyor. 

Türkiye’de e-imzasız doktor kalmayacağını söyleyen E-Tugra Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, 01.10.2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece “Güvenli Elektronik İmza” ile e-reçete düzenlenmesi zorunlu hale getirildiğini, iş yeri hekimlerinin de 31.12.2017 tarihine kadar  e-reçeteye geçeceklerini söyledi.

Arkcı, işyeri hekimlerine, İSG KATİP üzerinden e-reçete düzenleyebilmeleri için verilen süreye kadar elektronik imzalarını almaları gerektiğini hatırlattı. Geçtiğimiz yıl  tüm sağlık kuruluşlarının e-reçete uygulamasına geçişlerini tamamladıklarını, bu yılın sadece ilk 5 ayında yaklaşık 156 milyon e-reçete üretildiğini söyleyen Zeliha Arkcı şöyle konuştu: “İşyeri hekimlerinin çalışan kişilere e-reçete düzenleyebilmeleri için İş Sağlığı ve Güvenli Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG KATİP üzerinden görevlendirilmesinin bulunması lazım. Sisteme geçiş için elektronik imzalarını ve gerekli otomasyonlarını temin etmeleri gerekiyor. Hekimlerin elektronik imzalarını E-Tugra’nın da aralarında bulunduğu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’nın yetkilendirdiği 4 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısından almalarını tavsiye ediyorum.”

Türkiye’nin e-dönüşüm sürecini bütün alanlarda başarıyla tamamlamak üzere olduğunu söyleyen Zeliha Arkcı, bugün gelinen noktada Türkiye’de elektronik imza üretiminin 3 milyona yaklaştığına dikkat çekti. Arkcı, “Bu yılın ikinci çeyreğinde elektronik imza ve mobil imza üretimi toplamında,  geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24,5 artış kaydedildi. Bu oran, elektronik imzanın sadece zorunluluk getirilen kesimin değil, internete ulaşan herkesin elektronik imzaya sahip olma talebindeki artışı da gösteriyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde tüm vatandaşların elektronik imzaya sahip olacağını öngörüyorum” dedi.

Cemile Güleser Aydın