Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Endonezya’nın Yogyakarta kentinde düzenlenen “21. Yüzyıl Eğitiminde Karakter Gelişimi” konulu uluslararası konferansa katıldı. Endonezya Öğretmenler Birliği’nin (PGRI), Endonezya, Malezya, Brunei, Tayland ve Singapur’dan eğitim sendikalarının katılımıyla Yogyakarta Üniversitesi’nde organize ettiği uluslararası konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Buchory, öncelikle böyle önemli bir organizasyona katılımlarından dolayı yabancı heyetlere teşekkür ederek, yaşadığımız yüzyılda karakter eğitiminin önemine değindi.

PGRI Başkanı Dr. Unifad Rosyidi, konferansın başarılı geçmesi temennisinde bulunarak, düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür etti.



 

Çocuklara kendilerini gerçekleştirebilecekleri sağlıklı kademeli geçiş imkânı verilmelidir

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, konferansın ikinci oturumunda, “Türkiye’de Karakter Eğitimi ve Eğitim-Bir-Sen’in Faaliyetleri” konulu bir konuşma yaptı. Çakırcı, karakter eğitiminin ortak veya açık program aracılığıyla yetişen yeni nesle temel insani değerleri kazandırma, insani değerlere karşı duyarlılık oluşturma ve onları davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olma gayretini ifade ettiğini belirterek, “Karakter eğitimi, yaradılıştan gelen fıtri özellikleri geliştirmeyi amaçlar. Buna göre her çocukta anlama potansiyeli, ilgi, ahlaki değerlere yönelmeye yatkın bir benlik zemini zaten vardır. Eğitim adına yapılması gereken, aile ve toplum, kişisel ve toplumsal psikoloji arasında çatışmaya meydan vermeksizin çocuğa kendini gerçekleştirebileceği sağlıklı kademeli geçiş imkânı verilmelidir” dedi.

Hızlı gelişen dünyada modernite ve küreselleşmeyle birlikte birçok kavramın, değer ve olgunun tarumar edildiğini kaydeden Çakırcı, “İnsanı merkeze alarak dünyaya yön vermek gerekirken, maalesef varlık ve hayatla birlikte insan da doğallığından ve yaratılma gayesinden koparılır olmuştur. Küreselleşmenin etkisiyle tüm dünya artık kocaman bir köye dönüşmüştür. Globalleşmeyle birlikte farklı kültürler, inançlar ve gelenekler hem bütün dünyaca tanınmaya başlanmış hem de bunların tahribi hızlanarak tek tipleşen insan ve toplum modelleri inşasına doğru gidilmiştir” şeklinde konuştu.



 

“Eğitim sistemimizin formel ve informel iki düzleminden söz edilebilir” diyen Çakırcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neredeyse bir yüzyıla varan bir zaman zarfında yaşadığımız toplumsal sıkıntıların tabanında bu iki düzlemin örtüşmemesi vardır. Ulus devlet aşamasına geçerken yaşadığımız zihinsel kaymayla dayatılan pozitivist ideolojik eğitim ile kadim kültür ve yaşayışımıza dayanan eğitim tarzı, amaç, içerik ve metotları bakımından asla birbirini tamamlayamamıştır. Bu çelişki, bu uyumsuzluk, ülke ve toplum çapında yaşamak zorunda kaldığımız kimi sıkıntıların asıl kaynağı olmuştur.”



 

Türkiye’deki eğitim müfredatında yer alan karakter eğitimi konusunu teoriden pratiğe dökme noktasında Türkiye’nin öncü sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarının altını çizen Çakırcı, “Bu bağlamda ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesini IHH, Millî Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte 2013 yılında hayata geçirdik. Bu projeyle, öğrencilerde yardımlaşma, dayanışma ve fedakârlık bilincinin oluşmasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çakırcı, Eğitim-Bir-Sen olarak, yetim projesinin yanı sıra dünyanın farklı yerlerinde savaş, deprem, sel felaketi gibi doğal afetlerin yaşandığı bölgelerde yaşayan insanların temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için yardım kampanyaları düzenlediklerini kaydetti.

İki oturum hâlinde gerçekleştirilen konferansta, 11 Mart Üniversitesi (UNS) Surakarta Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ravik Karsidi, global çağda yerel bazda karakter eğitiminin nasıl olacağı noktasında görüşlerini dile getirdi. Malezya Eğitim Derneği (MAE) Başkanı Prof. Dr. Dato İbrahim Ahmed Bajuned, “Her kişinin Odisesi- Bir Karakter Lideri olmak” konulu bir tebliğ sundu. Brunei Darussalam Üniversitesi’nden Dr. Firdaus, Malezya Sekolah Kebangsaan ST. Thomas’dan Dato’ Mohamed Sabri ve Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Hirman Mohamed Khamis de, karakter eğitimi üzerine birer konuşma yaptılar.

İkinci oturumda ise, Tayland Öğretmenler Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tinsiri Siribodhi, Güneydoğu Asya Milli Eğitim Bakanları Örgütü (SEAMEO) Direktörü Dr. Gatot Hari Priowirjanto, konuyla alakalı sunum yaptılar.




Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile sohbet

Çakırcı, PGRI’nın düzenlediği Ulusal Açılış Seremonisine de katıldı. Açılış törenine katılan Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile bir süre sohbet eden Çakırcı, Eğitim-Bir-Sen’in çalışmaları hakkında bilgi verdi.


Endonezya programında Ramazan Çakırcı’ya dış ilişkiler biriminden Gazi Doğan eşlik etti.