Eğitim Bir Sen'den MEB'in bugün açıkladığı yönetici atama takviminin Durdurulmasına Tepki geldi.

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanıyla görüşüp yönetici atama sitemi raporunu sunana Eğitim Bir Sen'in bu görüşmesinin ardından takvim yayınlanmıştı. 

Takvimin yayınlanmasına, mevcut yöneticilerin sınava girmeden bir 5yıl daha yeniden mülakatla görevlendirilmesine, Türk Eğitim Sen başta olmak üzere birçok sendika tepki göstermişti. 

MEB bugün resmi bir yazıyla mevcut yöneticilerin yeniden görevlendirilmelerine yönelik takvimi durdurduğunu açıkladı.

Eğitim Bir Sen konuya tepki gösterdi.

İşte Eğitim Bir Sen Genel merkezinden yapılan açıklama:

2019 yılı Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirilmesine İlişkin Duyuru kapsamında, eğitim kurumları yönetici görevlendirme süreci ilan edilerek takvime bağlanmıştı. Ancak bu duyurunun üzerinden daha bir hafta bile geçmeden iptal edilmesi kaotik bir durum ortaya çıkarmıştır.

Eğitim kurumları yöneticiliği konusu 2023 Eğitim vizyon belgesinde ele alınmış, sonraki süreçlerde çerçeve ve içerik belirlenmiş, en yetkili ağızlardan konunun hangi esaslar üzerine bina edileceği ifade edilerek süreç başlatılmıştı.

Geçmiş dönemlerde bir türlü istikrara kavuşturulamayan yönetici görevlendirme politikaları bu sefer yeni ve sürdürülebilir bir sistemle düzeltilecek kanaati kamuoyunda hâkim olmuşken daha ilk aşamadaki bu tutarsızlık ve kararsızlık hali tüm güveni zedelemiştir.

İzaha muhtaç bu ani karar değişikliği söylemler değişse bile eylemlilik halinin değişmediği ve değişemeyeceği yönünde bir kaygı üretmiştir. Uzun süre tartışılan, büyük emekler verilerek olgunlaştırılan politakaların son deminde akamete uğraması, sürecin aniden durdurulması dün ile bugün arasında büyük bir çelişki oluşturmuştur. Günübirlik kararların eğitime en büyük zararı verdiği geçmişte tecrübe edilmiş, oluşan güvensizlik ortamı uzun vadeli adımları bitirmiştir. Bakanlığın politika belgelerine de yansıyan, üzerine bir çok pozitif cümle kurulan ve eğitimcilere teminat olarak verilen sözler arşivlerde hala dururken tüm bunların hilafına bir karar almak büyük bir soru işaretini içinde barındırmaktadır. Bu kararsızlık hali, bu açıklaması olmayan geri dönüşler, geleceğe dair umutları törpüleyecek, eğitimcileri ve eğitim yöneticilerini eski günlerine döndürecektir. Nihayetinde bu durum eğitim çalışanları arasında tedirginlik oluşturacak, Bakanlığa karşı olan güveni ve inancı sarsacaktır.

Bu nedenle Bakanlık böyle bir kararın nedenini kamuoyuyla paylaşmalı ve durdurulan yönetici görevlendirme sürecine ne zaman işlerlik kazandırılacağını netleştirmeli, eğitim çalışanlarının haklı beklentilerini karşılamalıdır.