1 - 2013 yılından bu yana devam ettirdiğimiz serbest kıyafet eylem kararı,

2- Geçen yıl aldığımız ‘mesai saatleri haricinde ve hafta sonları angarya niteliğindeki mesleki çalışmalara katılmama’ eylem kararımız devam ediyor.

3- Eğitim-öğretim yılı başında belirlenen nöbet planlaması haricinde nöbet tutulmaması ve haftada birden fazla nöbet görevi yerine getirmeme eylem kararı aldı.

İşte Sendikadan Yapılan Açıklama:

Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitim-öğretim yılı başında belirlenen nöbet planlaması haricinde nöbet tutulmaması ve haftada birden fazla nöbet görevi yerine getirmeme eylem kararı aldık.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin nöbet görevine ilişkin hükümlerinde aynı öğretmene haftada birden fazla nöbet görevi verilmesine yönelik açık hükümler yer almamakta; öğretmenlerimizin haftada birden fazla nöbet göreviyle yükümlü tutulmasının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

Fiilen dayatılan bu uygulamaya karşı hukuki dayanağı olmayan fazla nöbet görevlendirilmesi yapılmaması talebinin yanında, toplu sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti’ne sunmuş olduğumuz teklifler arasında, haftada birden fazla nöbet görevi gerektirecek sayıda öğretmen yetersizliğinin bulunduğu kurumlarda nöbet ücretinin artırımlı ödenmesi yönündeki talebimiz de yer almaktaydı. Söz konusu talebe kamu işverenince duyarsız kalındığı gibi 1.9.2019 tarihli ve 30875 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı gereğince haftada birden fazla sayıda yerine getirilen nöbet görevleri için ücret ödenmesi öngörülmemiştir.

Bu nedenle, emek karşılığı ücret ödenmemesinin anayasaya, uluslararası hukuk ilkelerine ve çalışma hukukuna aykırı olması nedeniyle 9.9.2019 tarihinden itibaren, nöbet görevinin haftada bir gün ve öğretmenin kadrosunun/görevlendirilmesinin bulunduğu eğitim kurumunca eğitim-öğretim yılı başında belirlenmiş nöbet görev yeriyle sınırlı olarak yerine getirilmesi ile her ne sebeple ve gerekçeyle olursa olsun eğitim-öğretim yılı başında belirlenen nöbet planlaması haricinde nöbet tutulmaması şeklinde 2015 yılında aldığımız eylem kararını yenilemiş bulunmaktayız.

Bununla birlikte, 2013 yılından bu yana devam ettirdiğimiz serbest kıyafet ve geçen yıl aldığımız ‘mesai saatleri haricinde ve hafta sonları angarya niteliğindeki mesleki çalışmalara katılmama’ eylem kararlarımız da devam ediyor.

Haftada birden fazla nöbet görevi yerine getirmeme eylem kararımız için tıklayınız

Serbest Kıyafet Eylemi kararımız için tıklayınız

Mesai saatleri haricinde ve hafta sonları angarya niteliğindeki mesleki çalışmalara katılmama kararımız için tıklayınız