Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan yardımcıları Hasan Yalçın Yayla ve Atilla Olçum, Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen “Sendika ve Gençlik Birlikte-Hep Beraber Geleceğe” çalıştayına katıldı.

Belarus, Belçika, Kazakistan, Bulgaristan, Sırbistan, Tacikistan, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Kırgızistan, Ukrayna, Litvanya, Azerbaycan, Romanya, Slovenya, Arnavutluk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden eğitim sendikalarının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, üniversite gençliği arasında sendikal mücadelenin nasıl artırılabileceği konusu ele alındı.



 

Belarus Devlet Üniversitesi’nde 18 ülkenin eğitim sendikaları temsilcilerinin katılımıyla yapılan çalıştayın açılışında konuşan Belarus Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Başkanı Aliaksandr Boika, sendikacılık açısından gençliğin önemine vurgu yaptı. Boika’dan sonra ETUCE Avrupa Direktörü Susan Flocken söz alarak, gençliğin Avrupa’daki sendikal mücadeleye ivme kazandıracağını belirtti.



 

Hasan Yalçın Yayla ve Atilla Olçum, çalıştaydan sonra, diğer ülke temsilcileriyle Minsk 61 numaralı devlet okuluna ziyarette bulunarak, Belarus eğitim sistemi hakkında bilgi aldılar.

Çalıştayın ikinci gününde yapılan “Hep Beraber Geleceğe” konulu oturum, Belarus İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda gerçekleştirildi. Konfederasyon ve sendikaların çalışmalarının konuşulduğu oturumun ardından ETUCE Avrupa Direktörü Susan Flocken, yaptıkları çalışmaları anlattı.
 


Olçum: Yanlış bilgilendirmeye itirazımızı yaptık, gerçekleri anlattık

Flocken’in Türkiye hakkındaki yanlış bilgilendirmesine itiraz eden heyetimiz adına söz alan Atilla Olçum, Türkiye’de 15 Temmuz’da meydana gelen darbe ve işgal girişimine değinerek, “Bu alçakça darbe girişimi sırasında 250’ye yakın vatandaşımız şehit olmuş, binlercesi yaralanmıştır. Darbe girişimi sonrası, terör örgütüne mensup elemanların kamudan ihraç edilmesi süreci başlamış ve gerekli hukuki girişimler yapılmıştır. Masumların görevlerine iade edilmesi noktasında sendika olarak tutumumuz başından beri net olmuştur. Teröristin masum, masumun terörist muamelesi görmemesi için kılı kırk yarmak gerektiğini, kamu vicdanını sızlatan, adalet duygusunu zedeleyen iş ve işlemlerden kaçınılması gerektiğine dair uyarılarımızı defalarca yaptık” dedi.
 

ETUCE heyetinin Türkiye’deki meselelere tek yönlü bakmaması ve farklı sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüp daha sağlıklı bir değerlendirmede bulunması gerektiğini vurgulayan Olçum, uluslararası dayanışmanın öneminin altını çizdi.


Heyetimiz ve diğer katılımcılar, Belarus MITSO Uluslararası Üniversitesi’ne de ziyarette bulundu. 1930’da İşçi Federasyonu tarafından kurulan, tamamen işçiler ve yakınları için faaliyet gösteren bir eğitim kurumu olan üniversite ve Belarus’taki yükseköğretim hakkında bilgi alan heyetimiz, diğer katılımcılarla da ikili görüşmeler gerçekleştirerek, sendikal tecrübe paylaşımında bulundu.

Uluslararası İlişkiler koordinatörü Gazi Doğan’ın eşlik ettiği heyetimiz, bundan sonra yapılabilecekler konusunda diğer ülke temsilcilerini Türkiye’de ağırlamaktan mutlu olacaklarını dile getirdi.



 

Yayla: Ülkemizin tezviratla zor durumda bırakılması acı vericidir

Belarus’ta yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Hasan Yalçın Yayla, ETUCE heyetinin ülkemize ilişkin nasıl yalan ve yanlış bilgilere sahip olduklarına şahit olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu durum, içimizden birilerinin ülkemizi yurt dışında nasıl karaladıklarını da ortaya koymaktadır. Kin ve nefretlerini kusuyorlar, tezvirat yaparak ülkemizi ve milletimizi zor durumda bırakıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz dilimiz döndüğünce yaşananları net olarak anlatmaya çalıştık, gerçekleri dile getirerek oluşan yanlış algıları kırmaya çalıştık. Sendika olarak yaptığımız çalışmalara ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaştık, iş birliğinin, dayanışmanın önemine vurgu yaparak, ortak çalışmalar yürütme irademizi yansıttık.”