Danıştay, okulların imam hatiplere dönüşümü konusunda çok önemli bir karar aldı. Bu karara göre, Valilikler okulları istediği zaman imam hatip liselerine dönüştüremeyecek.

Ayrıca okul isimlerinin değiştirilmesi de Danıştay'ın kararında hukuka aykırı bulundu. İmam hatip okullarındaki artıştan rahatsız olan Eğitim-İş sendikası, verilen kararla adeta sevinç naraları atıyor. Valiliklere İmam Hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin yürürlüğe girmesi, Eğitim-iş sendikasını adeta çıldırttı. Yönetmeliğin iptali için derhal Danıştay'a dava açan sendika verilen kararla adeta sevinç naraları atıyor '

ÇAVUŞOGLU: 'DAHA FAZLA İMAM HATİP AÇACAĞIZ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı konuşmada daha fazla imam hatip okulları açacaklarını belirterek, 'Bu eğitimde çarpıklık değildir, dinde de çarpıklık değildir. Türkiye laik bir ülkedir ama eski zihniyet- ' teki laiklik değildir. Herkesin dini ve inanç özgürlüğünü yaşadığı, din ve mezhep ayrılığı olmayan bir Türkiye'dir.' ifadelerine dikkat çekmişti.  eğitim işten utanç verici hamle İmam Hatip' alerjisi Valiliklere İmam Hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin yürürlüğe girmesi, Eğitim-iş sendikasını adeta çıldırttı.

Yönetmeliğin iptali için derhal Danıştay'a dava açan sendika verilen kararla adeta sevinç naraları atıyori Danıştay, okulların imam hatiplere dönüşümü konusunda çok önemli bir karar aldı. Danıştay'ın aldığı karara göre, Valilikler okulları istediği zaman imam hatip liselerine dönüştüremeyecek. Ayrıca okul isimlerinin değiştirilmesi de Danıştay'ın kararında hukuka aykırı bulundu. Bu kararla birlikte, okulların ismi Valilik tarafından değiştirilemeyecek. Eğitim-İş Genel Başkanı Balık, Konya'da Valiliklere imam-hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için açtıkları davada Danıştay'ın bu maddeyi iptal ettiğini söyledi. Bu karar, imam hatip mezunlarının tepkisine yol açtı.

VALİLER ARTIK İHL AÇAMAYACAK

Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı düzenlenen yönetmelikle valiliklere imam-hatip açma yetkisi verildiğini ileri süren Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Konya il merkezinde 30 km çapındaki alanda 8 okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürüldüğünü ve bu bölgede sadece 2 normal ortaokul bırakıldığını belirtti. Balık, açtıkları davada Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun, bu okulların, valilikler tarafından keyfi olarak açılabilmesine olanak sağlayan yönetmeliğin ilgili maddesini iptal ettiğini söyledi.

EMSAL NİTELİĞİNDE BİR KARAR

Bu kararın emsal nitelikte bir karar olduğunun altını çizen Balık 'Bu karar, öncelikle bu okul açma yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğuna, valiliklerce gelişigüzel şekilde bu okulların açılamayacağına ve bakanlığın da bu okulların açılmasına karar verirken mevcut ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate almak zorunda olduğuna işaret etmiştir. Bununla birlikte gereklilik, ihtiyaç ve talep olmaksızın Konya'da açılan 8 imam-hatip ortaokulunun hukuka aykırı şekilde açıldığına hükmetmiştir' dedi.

■ Faruk ÇELİK Mehmet Balık/Gazete Bir