Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, başta öğretmen performans değerlendirme taslağı, eğitimciye yönelik şiddet ve mülakatla öğretmen atama olmak üzere, eğitimin temel sorunlarının ele alındığı görüşmede, birlik ve beraberlik içinde yaşama sorumluluklarının bulunduğunu belirterek, farklı görüş ve önerilere açık bir yönetim anlayışını önemsediklerini, diyaloğa kapalı bir yaklaşımı doğru bulmadıklarını söyledi. Yıldırım, öğretmenlerin itibarının zedelenmemesi, eğitimin sorunlarına ortak akılla çözüm bulunması, Türkiye’nin geleceğini tehlikeye düşürecek politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.



 

Genel Başkan Ali Yalçın, eğitimde yaşanan sorunların, yanlış eğitim politikalarının sonucu olduğunu kaydederek, “Genel yetkili sendika olarak, eğitime ve eğitim çalışanlarına zarar veren, iş barışını bozan, haksızlığa neden olan, vicdanları yaralayan her adımın, uygulamanın karşısında olduk, olmaya da devam ediyoruz. Öğretmen performans değerlendirmesine başından beri itiraz ettik; böyle bir uygulamanın eğitimcilerin otoritesini sarsacağını, öğrencinin öğretmene parmak sallamasına yol açacağını, öğretmenlik mesleğinin itibarını ortadan kaldıracağını söyleyegeldik. Şimdi de dilekçe kampanyası başlatarak performans değerlendirmesinin gündemden çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

 


Eğitimcilerin şiddete maruz kalmasının, bazısı ölümle sonuçlanan saldırıların son bulması için de sorumluluk aldıklarını, ‘şiddete yasal düzenleme’ yapılması talebiyle dilekçe kampanyası başlattıklarını dile getiren Yalçın, “Eğitimciye şiddet, bir mesleğin yıpranması değil, bir milletin geleceğinin yok edilmesidir. Son yıllarda gittikçe yaygınlık kazanan, artık toplumsal bir yara hâline gelen şiddet, eğitim-öğretim hizmetinin yürütülmesini olumsuz etkilemekte, eğitimcilerin verimliliğini düşürmektedir. Şiddetin ivedilikle durdurulmasını, bu yola başvuranların en ağır cezalara çarptırılmasını istiyoruz. Eğitimin sorunlarının giderilmesi, eğitimcilerin, dâhil edilmedikleri kararların faturasını ödemek durumunda bırakılacakları uygulamalara tabi tutulmaması için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Ali Yalçın, aynı işi yapanların farklı haklara sahip olmalarını doğru bulmadıklarını, bu nedenle sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına karşı olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Biz farklı istihdam şekillerine de vicdanları yaralayan, hakkaniyetli olmayan mülakatla atamaya da karşıyız. Adil, hakkaniyetli, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre bir istihdam modelinin hayata geçirilmesinden yanayız.”

Yanlış politikalara, yeni sorunlara neden olan uygulamalara, haksızlıklara, adaletsizliklere karşı mücadelelerini kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Yalçın, “Yüz yüze bakanları karşı karşıya getirecek öğretmen performans değerlendirme taslağının geri çekilmesi, şiddete karşı yasal düzenleme yapılması, mülakatla sözleşmeli öğretmen atamasından vazgeçilmesi, eğitim yönetiminde liyakat temelli bir kariyer sisteminin kurulması için çabamız devam edecektir” diye konuştu.


Yalçın, eğitim konusunda fikir alışverişine önem verdiklerini belirterek, Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ve yönetimine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.