Yüzbinlence öğrenci ve veli TEOG'un yerine getirilecek yeni sistemi bekliyordu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yeni sistemi açıkladı. Sistemin adı Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi olacak. Afyon Eğitim İş Yönetimi adına bir açıklama yapan Mehmet Şahin 'hedef aşağıya çekildi' dedi.

Şahin açıklamasında, 'Milli Eğitim Bakanlığı liselere geçişte yeni sistemle eğitim hedeflerini birkaç basamak daha aşağıya çektiğini açıklamış oldu. Eğitim sisteminin hedefi ülkenin çocuklarını topyekün eğitmek olmalıyken, yeni sistemin yalnızca öğrencilerin akademik başarısı yüksek %10'luk bölümünü tespit etmeye programlanmış olduğunu görüyoruz' ifadelerine yer verdi.

'Ikametgah'a göre belirleyecek 'Orta ve alt düzey öğrencileri bir üst basamağa hazırlamak gibi bir hedef görünmüyor' diyen Şahin, 'Özetle öğrenciler geniş aralıklı bir elekten geçirilecek, 5'lik olanlar üstte kalıp 4'lük 3'lük 2'lik ve 1'lik öğrenciler ikametgah esasına göre okula gidecek.

Ölçme Değerlendirme bilim alanından umudunu kesen bakanlık öğrencilerin %80'inin okulunu 'ikametgah' a göre belirleyecek. İkametgah in bu düzeyde önemli bir hale geldiği eğitim sistemini de Nüfus Müdürlerinin ve Muhtarların yönetmesi daha akılcı olabilir! Okulların nitelik sorunları çözülmediği sürece bu sistem başarıyı değil hileli adres oranını yükseltir.

'Hiçbir öğrenci istemediği okula gitmeyecek' açıklaması gerçeklikten uzak bir vaattir.

Öğrenciler öncelikle Fen ve Anadolu Liselerine yerleşmek isterken sitemde bu okullarda ihtiyacı karşılayacak kontenjan yok. Anadolu ve Fen Lisesi ihtiyacı karşılanmadıktan sonra yine 'istemediği okula giden' öğrenci sayısı değişmeyecek. Üstelik öğrenciler 'nitelikli' adı verilen okullara girebilmek için sınava hazırlanacak. Fakat 'nitelikli' okullar Mayıs ayında açıklanacak.

Çocuğun girmek istediği okul 'niteliksiz okullar' içinde kalırsa sınava boş yere hazırlanmış olacak. 'Nitelikli' okulların ekonomik olanakları yüksek kesimin yaşadığı çevrelerde olduğu gerçeği, adrese dayalı sistemde varsıla 'Nitelikli' okul şansı verirken, yoksulun bahtına yine 'Niteliksiz' okul düşecek.

Bakanlığın okullardaki %90'lık nitelik sorununu itiraf etmiş olması tek olumlu gelişme' ifadelerine yer verdi.

Türkeli Gazetesi