MEB’in günü kurtarmaya matuf uygulamalarının yeni mağdurları ise norm fazlasına düşen sınıf öğretmenleri. 2012 yılında geçilen 4+4+4 sistemiyle birlikte oluşacak sınıf öğretmeni fazlasını eritebilmek için MEB, ilkokula başlama yaşını düşürmüş ve 60 aylığa kadar çocukları, beraberinde birçok sorunla birlikte zorunlu tutarak eğitime dâhil etmişti. Böylece geçmiş yıllara oranla 1.sınıf şube sayısı 2 katına çıkmış ve sınıf öğretmeni fazlası eritilebilmişti. 

Gelinen son durumda ise okula başlama yaşında düzenleme yapılması, 66 ay zorunluluğunun kaldırılması ve 2012’de okula başlayan öğrencilerin de mezun olup ortaokula geçmeleriyle birlikte yaklaşık 15 bin sınıf öğretmeni norm fazlası duruma düşüyor.  Zaten 5 bin norm fazlası sınıf öğretmeni var iken şimdi bu sayı 20 bine ulaştı. 

Yaklaşık 10 bin civarı sınıf öğretmeni açığı olan MEB’in 20 bin norm fazlası bulunuyor ve bu öğretmenleri herhangi bir şekilde istihdam etme imkânı bulunmuyor. Fazla olan öğretmenleri re’sen atasa dahi 10 bin norm fazlası kalıyor.

Çözüm olarak gözüken ise en son 2013’te yapılan alan değişikliğinin bu kez bütün normlar açılarak yapılmasıdır. Branşında atanamayıp sınıf öğretmeni olarak atananları ve ikinci üniversite okuyarak yeni alanına atanmak isteyen öğretmenleri MEB, sınırlama koymadan alan değişikliği yaparak atamalıdır. Diplomaya dayalı, yönetmeliğe bağlı alan değişikliği yönetmelikteki hali ile muhafaza edilerek ve bütün normlar açılarak yapılmalıdır ki daha gerçekçi bir çözüme ulaşılabilsin, mağduriyetler büyük oranda giderilebilsin. 

Özgür Eğitim-Sen olarak MEB’den beklentimiz; üstesinden gelmeye çalıştığı onca sorunun yanı sıra yeni sorun ve problem alanları yaratmadan, her yönünü titizlikle düşünerek yapacağı planlamalarla, eğitimin en önemli unsurlarından biri olan öğretmenlerin bu konudaki mağduriyetlerini gidermesidir.

 

Bekir BİRBİÇER

Özgür Eğitim-Sen MYK Üyesi