Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitimin öznesi olan eğitimcilerin saygınlığını ortadan kaldıracak performans değerlendirme sisteminin hayata geçirilmesi durumunda işin iyice rayından çıkacağını vurgulayarak, “Öğrencinin öğretmene not için parmak salladığı yerde iş rayından çıkar. Bu, eğitime ilişkin paradigmanın yanlış olduğunu gösteriyor. Yapılması gereken, öğretmenin işini kolaylaştırmak olmalıdır” dedi.

Yalçın, öğretmen yetiştirmedeki yanlış politikalar, istihdam sürecindeki zorluklar ve haksızlıklar, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik sorunu, Alo 147 garabeti, istihdamda güçlük çekilen bölgelerdeki mahrumiyetler, iş güvencesi açısından yaşanan kaygılar, eğitimin öznesi öğretmenlerimizin şiddetin nesnesi hâline getirilmesi gibi olumsuzlukların ve devam eden sorunların, eğitimin niteliğinin artırılmasına engel olduğunu, öğretmenlik mesleğinin itibarına gölge düşürdüğünü söyledi.

Giresun ve Ordu/Fatsa Teşkilat Buluşması’nda konuşan Ali Yalçın, başta performans değerlendirme taslağı olmak üzere, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eğitimde fiziki anlamda kayda değer bir ilerleme kaydedildiğine dikkat çeken Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama geldiğimiz noktada tartıştığımız konulara bakıyoruz, öğretmen performansı diye, gelecekte ciddi sorunlara ve telafisi zor süreçlere yol açacak bir proje üzerinden eğitimin neredeyse geleceğine dinamit konuluyor. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir.”

Öğrencinin öğretmene not verdiği bir sistemde geleceğin inşa edilemeyeceğini kaydeden Yalçın, “Eğitim, bir otorite olarak öğretmeni görmeyi ve ondan alabileceğini almayı gerektirir. Öğrencinin öğretmene not için parmak salladığı, ‘hoca görüşürüz’ dediği yerde iş rayından çıkar. Bu, eğitime ilişkin paradigmanın yanlış olduğunu gösteriyor. Bütün işimiz, öğretmenin işini kolaylaştırmak olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Eğitimcileri tepkisel davranışlara yöneltecek yaklaşımlardan uzak durulmalıdır

Performans taslağının yanlış olduğunu ve bu işin böyle olmayacağını belirten Yalçın, “Biz bunun yanlış olduğunu baştan söyledik. Taslak sahaya sürüldü, pilot uygulaması yapıldı, biz buna itiraz ettik. Bu yöntem yanlış, bu yöntemi geri çekin dedik. Öğretmenler odasına giriyorum, eğitimciler sinir küpüne dönmüş, ateş püskürüyor. Bu, sosyal maliyet üretiyor, hayra hizmet etmiyor; memnuniyet değil, maliyet üretiyor. Bu kitleyi tahrik ederek, tepkisel davranışlara yöneltecek yaklaşımlarda bulunarak doğru yere varamayız” ifadelerini kullandı.

 

Sorunları derinleştiren uygulamalara karşı mücadelemiz kararlılıkla sürecek

Ülkenin, milletin, kamu görevlilerinin, eğitimcilerin hayrına olmayan hiçbir işin, projenin, sistemin, uygulamanın destekçisi olmadıklarını, olmayacaklarını dile getiren Ali Yalçın, “Eğitimde çözüm bekleyen onlarca sorun varken, yeni sorunlara neden olacak performans değerlendirme sisteminde ısrar edilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Performans değerlendirme taslağı başta olmak üzere, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve eğitimin sorunlarını derinleştiren yanlış politikalara, uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

Eğitimciye şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınmalı, yasal düzenleme yapılmalıdır

Eğitimciye şiddet konusuna da değinen Yalçın, şunları söyledi: “Şiddet toplumun kanayan yarası hâline gelmiştir. Her geçen gün artan şiddet olayları birçok eğitimciyi mağdur etmekte, eğitim camiasını hem tedirgin etmekte hem de üzmektedir. Şiddet olaylarına dur diyecek bir irade gösterilmez, şiddet uygulayanlar hak ettikleri cezaya çarptırılmaz ve daha ciddi, caydırıcı tedbirler alınmazsa çok daha ağır olaylarla karşı karşıya kalabiliriz. Eğitim çalışanlarına karşı eğitim-öğretim hizmeti sunumundan kaynaklı şiddet eylemlerine yönelik cezai ve hukuki tedbirlerin alınması elzemdir. Bu konuda caydırıcı nitelikte yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.”

 

İmza kampanyamız devam ediyor

Yalçın, performans değerlendirme taslağının geri çekilmesi ve şiddete yasal düzenleme yapılması talebiyle 81 ilde, “İmzanı Gönder, İradeni Göster” sloganıyla bir sürecek imza kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, “Kampanyamız bütün eğitim çalışanlarının katılımına açıktır. 2 Nisan’da başlayan ve 1 Mayıs’a kadar devam edecek olan kampanya kapsamında toplanan dilekçeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’na ve TBMM Başkanlığı’na ulaştıracağız” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Giresun Şube Başkanı Mustafa Öz ve Ordu Şube Başkanı İsmail Çelenk de birer konuşma yaparak, faaliyetleri hakkında bilgi verdiler.

 

Giresun Üniversitesi Rektörü Coşkun’a ziyaret

Genel Başkan Ali Yalçın, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun’u da ziyaret ederek, yapılan çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Memur-Sen Samsun İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Nejdet Güneysu ve Memur-Sen’e bağlı sendikaların yöneticileriyle bir toplantı yapan Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Çarşamba Temsilciliği’nde eğitim yöneticileriyle bir araya gelerek istişarelerde bulundu.