. Öğrenciler karnelerini alarak tatile girdi. Ancak eğitimdeki sorunlar hala çözülemedi. Eğitim-İş Sendikası yaşanan sorunların yer aldığı bir rapor hazırladı. Gerek ülkenin içinde bulunduğu durum, gerekse bundan doğrudan etkilenen eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu çok sayıda sorunun varlığına dikkat çekilen raporda Bakanlığın, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek çocukların geleceği ile oynamaya devam ettiği vurgulandı.

Öğrenciler karnelerini alarak tatile girdi. Ancak eğitimdeki sorunlar hala çözülemedi.

Eğitim-İş Sendikası yaşanan sorunların yer aldığı bir rapor hazırladı. Gerek ülkenin içinde bulunduğu durum, gerekse bundan doğrudan etkilenen eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu çok sayıda sorunun varlığına dikkat çekilen raporda Bakanlığın, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek çocukların geleceği ile oynamaya devam ettiği vurgulandı

Kamu Mzmetierinin piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda dönüşümünün en önemli basamaklarından biri olan eğitimde yeniden yapılandırma ve muhafazakarlaştırma uygulamaların devam ettiği anımsatılarak şu görüşlere yer verildi: Hem Hükümet hem de MEB tarafından çıkarılan yasa ve yönetmelikler, OHAL'in ardından çıkarılan KHK'ler, eğitimde yaşanan sorunlara yenilerinin eklenmesine neden olmuştur.

MEB tarafından son dönemde yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla yüz binlerce öğrenci ve veli yine mağdur edilmiştir. Başta öğretmen yetiştirme problemleri olmak üzere, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, fiziki ortam yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve plansız uygulamalar sonucunda sorunlar katlanarak artmıştır.

Okulöncesi Eğitim Gözden Çıkarıldı 4+4+4 uygulamasıyla zorunlu ilköğretime başlama yaşının bir yıl erkene alınması, okulöncesi eğitimin zorunlu eğitimin dışına çıkarılması çocuğun gelişim ve eğitimine ilişkin olumsuz sonuçlarını kısa sürede ortaya çıkarmıştır.

2011 -2012 eğitim öğretim yılında, 5 yaş grubunda okulöncesi eğitimde okullaşma oranı % 65,69 iken, 2012-2013 eğitim öğretim yılında bu oran % 39,72'ye düşmüş, 20132014 eğitim öğretim yılında ise ilkokula başlama yaşının 66 aydan 69 aya çekilmesi nedeniyle bir önceki yıla göre çok az bir artışla 42,54'e çıkmıştır.

2014-2015 eğitim öğretim yılında 5 yaş grubu çocukların yüzde 53.78'i, 2015-2016 eğitim öğretim yılında yüzde 55 48'i okul öncesi eğitim almış bu yıl ise yüzde 58.79'da kalmıştır. Okulöncesi eğitimde okullaşma oranı, 4+4+4 düzenlemesiyle birlikte gerilemiştir. Okullaşma Oranı Düştü 2013-2014 eğitim öğretim yılında okullaşma oranı ilkokullarda yüzde 99.57 iken, bu yıl bu oran yüzde 98.13'e düşmüştür. 2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99.61 olarak gerçekleşen kız çocuklarının okullaşma oranı ise geçtiğimiz yıl yüzde 98.90' a bu yıl ise yüzde 98.19' a gerilemiştir.

Ferda PUCAK/Anayurt

kamu haber, kamuajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net