Son günlerde ülkemizin batısında meydana gelen depremler vatandaşları tedirgin ederken, korkulan haber dün akşam 20.55'te Elâzığ’dan geldi. Merkez üssü Sivrice ilçesi olan depremin şiddeti 6.8 olarak açıklandı. Yerin 6.75 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem; Malatya, Kilis, Adıyaman, Tokat, Samsun, Çorum, Niğde, Kayseri, Kırşehir ve Şanlıurfa’dan da hissedildi. Özellikle Elâzığ merkez, Maden ve Sivrice ilçeleri ile Malatya’nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerinden yıkım haberleri geldi. Depremde  toplam 29 vatandaşımız hayatını kaybetti, 1243 kişi ise yaralandı.

AFAD'DAN 4 MİLYON LİRALIK ACİL YARDIM ÖDENEĞİ

AFAD, Elazığ Valiliği emrine 2 milyon lira, Malatya Valiliği emrine 2 milyon lira olmak üzere toplam 4 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi

AFAD: 29 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Elazığ’ın Sivrice ilçesi merkez üssü olan 6. 8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 29’a yaralı sayısının ise bin 1243'e yükseldiğini açıkladı.

Elazığ Sivrice ilçesinde meydana gelen 6. 8 şiddetindeki deprem çok büyük bir bölgede hissedilmişti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 29’a, yaralı sayısının ise 1243’e yükseldiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı açıklamada Elazığ'da 18, Malatya'da 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 39 kişinin de göçük altından sağ olarak çıkarıldığını duyurdu.

AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Elazığ ili, Sivrice ilçesinde, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 12 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 274’dir.
Elazığ şehir merkezinde 3 bina enkazında arama kurtarma çalışması devam etmektedir. 39 AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden toplam 1.167 arama kurtarma personeli ve 235 araç bölgeye sevk edilmiştir. Çalışmalara destek amacıyla 18 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır.
AFAD Başkanlığı, bölgeye 6 bin 65 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11 bin 532 yatak ve 18 bin 720 battaniye sevk etmiştir.
Türk Kızılay, bölgeye 202 personel, 35 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15 bin 747 battaniye, 5 bin 656 yatak, bin 563 ısıtıcı, 2 bin 500 çadır, 193 bin 420 kilogram un ve 3 bin 200 adet gıda kolisi sevk etmiştir.
Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezleri (AADYM) aktif hale getirilmiştir.
Acil ihtiyaçlar nedeniyle Barınma, Beslenme, Enerji, Haberleşme, Hasar Tespit ve Psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 143 personel ve 47 araç bölgeye yönlendirilmiştir.
Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi, İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir. '
AFAD'dan yapılan açıklamada vatandaşlar da şu konularda uyarıldı:
'Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir gaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.'

ARTÇILAR BEŞİK GİBİ SALLADI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin ardından birbuçuk saat içinde büyüklükleri 2,7 ile 5,4 arasında değişen 35 artçı depremin kaydedildiğini açıkladı. Artçı sarsıntılar gece boyunca devam etti. Yetkililer, vatandaşları hasarlı evlere girmemeleri konusunda uyardı.

DEPREM BÖLGESİNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

YARDIM EKİPLERİ YETİŞTİ
Depremin ardından Erzurum, Tunceli ve Erzincan başta olmak üzere 17 ilden arama kurtarma ekipleri, yardım malzemeleriyle bölgeye gönderildi. AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun da 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi. Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar deprem ile ilgili olarak, ”Arkadaşlarımız çalışıyor. Birliklerimize gerekli teyakkuzu verdik. Herkes olayları yakinen takip ediyor. Umarım daha kötü haberler almayız” dedi.

“TELEFON AÇMAYIN, SMS ATIN”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, telefon görüşmelerinin kısa tutulması ve haberleşmelerin SMS ile internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Soylu, “Deprem sonrası iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayat kurtarır. Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının! Telefon görüşmelerinizi kısa tutun” dedi.

 

“YERYÜZÜ KABUĞU KIRILMIŞTIR”
Bu arada uzmanlardan ilk yorumlar gelmeye başladı. Prof. Şükrü Ersoy, “Bu deprem önemli. Yer kabuğunu kırmış olabilir. Bu anlamda da büyük bir enerji boşalmıştır” ifadelerini kullanırken, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise “Osmaniye'den bile hissedildi. Arada çok büyük uzaklık var. Maalesef karamsar bir tablo görünüyor” dedi.

ERDOĞAN: MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ
“İlgili kurumlarımız gerekli tedbirleri almaktadır. Bakanlarımızı bölgeye gönderdik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, çalışmaları yakından takip etiğimizin bilinmesini istiyorum. Tüm kurum ve kuruluşlarımızla milletimizin yanındayız.”

VATANDAŞ GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİ
Deprem sonrası panikle kendilerini sokağa atan vatandaşlar parklarda ve geniş alanlarda toplandı. Peşpeşe gelen artçı sarsıntılar yüzünden evlerine giremeyen Elâzığlılar, sokaklarda ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

BAKANLAR AFET BÖLGESİNDE
Depremin duyulmasıyla birlikte harekete geçen hükûmet, vatandaşların mağdur olmaması için ilgili birimleri seferber etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’da Vali Ali Yerlikaya ile AFAD'ın Hasdal Yerleşkesinde Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı yaptıkları sırada Elazığ'daki deprem haberini aldı. Soylu ilk olarak afet bölgesindeki valiler ve kaymakamlarla görüşerek aldığı bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte Atatürk Havalimanı'ndan özel uçakla deprem bölgesine gitti.

MSB'DEN AÇIKLAMA
'Yardım personelini ve ihtiyaç duyulan malzemeleri Elazığ’a ulaştırmak maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 9 Nakliye Uçağı ile 10 görev icra edildi.'