FETÖ'cülerin 15 Temmuz işgal girişimi ve akabinde yaşanan küresel güçlerin ekonomik saldırıları ülkemizi ve milletimizi suni de olsa zora soktu.

Faizler ve enflasyon oranları ev, araba gibi elzem ihtiyaçları karşılamak isteyen milyonlarca insanın belini büktü. Herkes kendi başına, bir şekilde harcamalarını azaltıp, para biriktirme yolunu seçti.

Millet, içten içe ülkemizi kemiren, her yerimizi ağ gibi saran bu faiz belasından kurtulmanın yollarını ararken, ülkesi için, milleti için dertlenen Murat Çiftçi ve yola çıktığı arkadaşları Birevim'i kurdu.

Maddi ve manevi anlamda birbirinden uzaklaşarak, bireysel birikimin yollarını arayan bu millete gelin ‘Birlikte Tasarruf Modeli'yle kazanalım diyen Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, faiz belasından kurtulmanın sırrını ortaya çıkardı.

Birlikte tasarruf alışkanlığıyla, güçlü birey, güçlü aile, güçlü ekonomi ve güçlü ülke olmayı vadeden Murat Çiftçi'yle yaptığımız mülakatı değerli okuyucularımızın istifadesine sunuyoruz. Şimdiden iyi okumalar.

TÜM İHTİYAÇLARINIZI KARŞILAYACAĞINIZ MODEL

Artan faiz oranları ve döviz kurundaki dalgalanmalar ülkemizi ve milletimizi çok etkiledi. Birevim olarak siz nasıl karşıladınız bu durumu?

Döviz ve faiz lobisinin taarruzundan sonra her kesimden insanımız itidalli ve sabırlı hareket etmesi gerekirdi. Biz Birevim olarak itidalli ve sabırlı olduk.

İtidalli ve sabırlı davranırken, öylece oturup beklemediniz değil mi?

Biz sorumluluğumuzun her dönem farkında olduk. Uyguladığımız tasarrufa dayalı faizsiz modeli ülkemizin her yerine yaymaya çalışıyoruz.

Böylece faiz belasından etkilenmeyecek miyiz?

Türkiye geçmişte tasarrufa dayalı faizsiz model ile gayrimenkul ve araba ihtiyacını giderme alışkanlığını kazanmış olsaydı bu kriz olduğu dönemde ülke olarak çok daha güçlü olacaktık.

Mesela...

Ev almayı düşünüyorum, birlikte tasarrufla almam lazım. Çocuğumun eğitimi için bütçe lazım, birlikte tasarruf ile yapmam lazım. Oluşan ve oluşabilecek ihtiyaçlarımızı birlikte tasarruf modeli ile giderdiğimiz takdirde inanıyorum ki birey, aile ve ülke olarak çok daha güçlü olacağız.

Tüm ihtiyaçlarımı bu modelle giderebilir miyim?

Şöyle bir örnek vereyim: Ben bir ev almak istiyorum. Araba almak istiyorum veya evim var, arabam var yenilemek istiyorum. Peşin param yok ne yapmalıyım? Bir miktar peşin param var, kredi kullanayım diyorum. İşte bunu dediğimiz anda karşımıza problemler çıkıyor.

Ne gibi sorunlar?

1- Herkese kredi vermiyorlar. Kim bunlar özellikle orta sınıf ve dar gelirli yani bizim derdimiz olan kısım. Toplumun büyük bir kesimini oluşturanlar kullanamıyor.

2- Faize bulaşmak istemiyoruz.

Zaten faiz oranları çok yüksek, verseler de kimse kredi çekmek istemiyor.

Evet, geldiğimiz noktada bunlar da çözüm değil. Orta gelir grubunun üzerinde bulunan yüksek gelir grubu da dahil olmak üzere dikkat ederseniz bu dönemde ihtiyaçlarını gideremiyor. Peki, ne yapıyor insanlar ihtiyacını gideremeyince? O zaman bireysel tasarruf yapmak zorunda kalıyor.

Örnek verir misiniz?

Yüz binlik bir ev almak istiyorum. Her ay kenara bin lira koyarak tasarruf yapmak istiyorum. O zaman eğer büyük bir azimle düzenli şekilde kenara para koyarsam mantıken yüz bin liraya kaç ayda ulaşacağım? 100 ayda. Tam da burada biz diyoruz ki bireysel tasarruf yapmayalım. Birlikte tasarrufun finansman modeli ile ailelerimiz sırayla ihtiyaçlarını gidermiş olsunlar.

Hızlı para biriktirip daha mı erken ev sahibi olacaklar?

Yüz arkadaş bireysel olarak her ay bin lira kenara koysa, her biri yüz ay bekleyecekti. Bunlar birlikte tasarruf yaptığı zaman ne oluyor? Yüz kişiden her ay gelen bin lira ne yapıyor? Yüz bin lira.  O zaman birinci ay bir kişi ihtiyacını giderdi mi? İkinci ay, üçüncü ay derken sadece 1 kişi 100 ay sonra alıyor. Tabi kurumsal bir çatı altında olunca formül biraz daha değişiyor.

Nasıl?

Finansal modele diyoruz ki; 100 kişilik tasarruf programında örneğin kişi evini teslim almışsa ve almamışsa diye ikiye ayıralım. 100 bin, 100 ayda bin lira ödüyor. Eğer bana birinci ayda çıkarsa ilk ay bin ödedim. Artık ikinci aydan itibaren bin 450 lira ödüyorum. Ek maliyet mi? Hayır borcundan düşüyor. Böylece müşterilerimizden birinci alan 100 ay yerine borcunu kaç ayda bitiriyor? Yaklaşık 65 ayda.

Peki 100 ay beklemek istemiyorsam.

Çıksın veya çıkmasın bir yıl sonra borcundan düşmek kaydıyla ödemeler yüzde 8 artıyor. Bu metodla yüz kişilik bir tasarruf programında kimse 100 ay beklemiyor. Hiç peşinat vermeseniz bile 51'inci ay ev teslimini yapıyoruz.

Peki ‘Birlikte Tasarruf Modeli'nde vatandaşlar artan faiz ve enflasyon oranlarından hiç mi etkilenmeyecek?

Birlikte tasarrufun muhteşem gücü ve doğru bir finansal model çerçevesinde sırayla birbirimizin ihtiyacını gideriyoruz. Kimse kimseden faiz, kar payı beklemiyor. 

Faizden etkilenmemenin tek yolu bu mu?

Evet. Faiz ve kar payı beklentisinin olmadığı tek yol birlikte tasarruf.

TOPLUMU FAİZSİZLİK İLKESİYLE KAZANMAYA ALIŞTIRACAĞIZ

Birlikte Tasarruf Modeli uygulamasının bir örneği var mı?

Toplum yararına doğru bir proje ortaya koyup bireye de, aileye de, topluma da bir katma değer oluşturmak adına birlikte tasarrufun ‘faizsizlik ilkesi' ile birlikte – fikri ve eser hakları bize ait, dünyada ve Türkiye'de bir benzer uygulaması yok-  toplum hayatına alışkanlık kazandırdığımızda neler kazanacağımızı çok iyi görüyorduk.

Herkes bu yolla mı mâl sahibi olmalı?  

Dünyada vazgeçilmez ve tereddütsüz herkesin eninde sonunda geleceği nokta şudur; birlikte tasarruf ile ailelerimizin ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak.

GÜÇLÜ BİREY, GÜÇLÜ AİLE, GÜÇLÜ EKONOMİ, GÜÇLÜ ÜLKE

Milleti faiz belasından kurtaracak bu uygulamanıza ek olarak, Topyekun Enflasyonla Mücadele kapsamında yaptığınız indirim uygulaması var mı?

Daha ‘Enflasyonla Topyekun Mücadele' açıklaması yapılmamışken, müşterilimize bu dönemde cesaretlenmeleri için yüzde 40'lara varan özel kampanyalar yaptık. Dedik ki; 1T4G ile milli ekonomiye artı güç oluşturacağız.

Nedir bu 1T4G? 

1T: Birlikte tasarruf alışkanlığı

4G: Güçlü birey, güçlü aile, güçlü ekonomi ve güçlü ülke.

Yani güçlü birey olursa, güçlü aile olur. Bu da güçlü ve ekonomi ve güçlü ülke demektir.

Oldukça iddialı bir uygulama. Tüm bunları kaç kişilik bir ekiple yapıyorsunuz?

O gün 10 kişi olarak yola çıktığımız bir noktada bugün 52 şube ve 600'ün üzerinde çalışana ulaştık.

Şube sayısını ve personel sayısını artırmayı düşünüyor musun?

Yıl sonunda 60 şubeye ulaşacağız. Böylece 700'ün üzerinde çalışan sayısına ulaşacağız.

Bu sıkıntılı süreçte personelinizi de unutmamışsınız

Statü gözetmeksizin her çalışanımıza 555 lira ek ödeme yaptık. Zamları erkene alın dediler, hayır zamları erkene almayacağız dedik. Çünkü artan fahiş fiyatlar karşısında çalışanımızı darda bırakmayacağız. Yılbaşında rutin zammımızı da yapacağız.

MİLLETİMİZİN BU MODELE İHTİYACI VAR

Son olarak Birevim'in uyguladığı faizsiz bu modele toplumun teveccühü nasıl?

2018 için sadece 15 bin müşteri planlıyorduk. Şu an bizim gördüğümüz 20 binin üzerinde. Her ay ortalama 250 ila 300 arasında da teslimat yapıyoruz. Aslında toplumun da bu modele ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Ülkeye ve millete kattığınız değer için teşekkür ederiz

Milletle bizi buluşturduğunuz için biz teşekkür ederiz.

 Kaynak: Yenisöz