22/04/2017 tarih ve 30046 sayılı “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINAYÖNETİCİ GÖREVLENDİRME YÖNETMELİĞİ” gereği Türkiye genelinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri eğitim kurumları yöneticilikleri için münhal listelerini yayınladılar. Dolayısıyla ilgili yönetmelik doğrultusunda ve ilan edilen münhal kadrolar için mülakatla yönetici alım sürecini başlatmış oldular. 

Ancak İl Milli Eğitim Müdürlükleri yayınladıkları münhal listelerini iki gün sonra FETÖ’den MEB’e devredilen okulları çıkartarak tuhaf bir uygulamaya gittiler. MEB’in hazırlıkları uzun süren bir çalışmayı kamuoyuna açıkladıktan sonra apar topar revize etmesinin gerekçesi nedir? MEB hangi gerekçe ile daha önce münhal gösterdiği bu okulları sonradan listeden çıkarma ihtiyacı hissetmiştir?

Kulislerde dolaşan bilgilere göre MEB’in, sözkonusu okulları şahısların adına kayıtlı olması nedeniyle listelerden çıkardığı yönünde. İlerde bu okulların sahiplerinin hukuk yoluyla MEB’i mahkum edeceği düşünüldüğü için ön tedbir olarak bu okulların listelerden çıkarıldığı söyleniyor. Madem böyle, o halde  MEB bu okulları daha önce neden münhal listesinde yayınladı.? Bu “hukuki inceliği” önceden görebilecek hukukçular bakanlık kadrolarında yok muydu acaba? Bu hukuçular ilk listeler yayınlandığında hangi önemli işle uğraşıyorlardı da bu durum gözlerinden kaçmıştı? Ve sonradan birden “hatalarını” fark edip de bu hukuki inceliğin farkına vardılar.

Fiilen ve hukuken MEB’e bağlı olan ve mevcut müdür-müdür yardımcıları MEB personelinden müteşekkil olan bu okullarla ilgi, olası bir hukuki problemle karşılaşmama adına böyle bir işlemin yapılıyor olması kabul edilebilir değil. Zira olası bir hukuki problemle karşılaşlabilir ihtimali düşünülerek ilandan çıkarılan bu okullar  şu anda fiili ve hukuki olarak MEB’e bağlıdırlar.

Türkiye’nin en büyük bakanlığının böyle keyfe keder uygulamalarla gündemde olması vahimdir. İş ve işlemlerinin makul ve meşru, şeffaf ve öngörülebilir olması bizatihi MEB’in varoluşunun gereğidir aynı zamanda sorumluluğudur. Özgür Eğitim-Sen olarak bizim ve kamuoyunun talebi yöndedir.

20.05.2017

Mustafa SEVİNÇER

Özgür Eğitim-Sen Batman Temsilcisi

kamu haber, kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net